Wooncoöperatie in Noord in uitgeklede vorm verder

Het plan van een groep huurders om in dertig huurwoningen in de Van der Pekbuurt hun eigen huisbaas te worden gaat in uitgeklede vorm verder.

Bart van Zoelen
De Oleanderstraat met de woonblokken waar de leden van de coöp hun oog op hadden laten vallen Beeld Charlotte Odijk
De Oleanderstraat met de woonblokken waar de leden van de coöp hun oog op hadden laten vallenBeeld Charlotte Odijk

De woningen blijven van woningcorporatie Ymere, maar de groep, Copekcabana, krijgt wel meer te zeggen over 'hun' woningen.

Copekcabana neemt het onderhoud van de dertig woningen in de Anemoonstraat en de Oleanderstraat over van Ymere, plus de binnentuin daartussenin.

Ymere blijft wel de buitenkant onderhouden. Ook gaan de bewoners een collectieve huur betalen die ze vervolgens samen naar draagkracht ophoesten, volgens een 'solidair huursysteem'.

Dat is de uitkomst van een principeakkoord dat de bewoners hebben gesloten met Ymere.

Te laag bod
De huurders vormen een beheercoöperatie, zoals er in de stad meer zijn - in De Halve Wereld bijvoorbeeld, het wooncomplex bovenop metrostation Waterlooplein. Het verschil met een woongroep is dan ook niet meer zo groot.

De idealen van Copekcabana gingen oorspronkelijk veel verder. De bewoners wilden de twee woonblokken helemaal overnemen om daar hun eigen wooncoöperatie te beginnen.

Copekcabana bood zelfs 5,5 miljoen euro voor de woningen, maar dat bod wilde Ymere niet accepteren omdat het 35 procent lager lag dan de marktwaarde.

Ook was Ymere bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de buurt als de wooncoöperatie haar verplichtingen niet na zou nakomen. Een beheercoöperatie is 'een bewezen concept,' zegt Ymere.

Copekcabana wil de komende weken 'verkennen' welke ruimte er is om de oorspronkelijke idealen overeind te houden. Die tijd is er ook: pas in de loop van volgend jaar is de renovatie van de twee woonblokken klaar.

Spanningsveld
Het is voor Copekcabana nog de vraag welke ruimte er is om zelf nieuwe huurders te selecteren. Daarvoor is toestemming nodig van de gemeente Amsterdam.

Normaliter worden sociale huurwoningen immers toegewezen aan huurders die het langst op de wachtlijst staan of urgentie hebben.

Daar ligt 'een spanningsveld', zegt Bas van Vlaenderen van Copekcabana. De toewijzingsregels moeten voordringen voorkomen, maar Copekcabana wil ook de kans krijgen een levensvatbare woongemeenschap op te bouwen. Zonder uitzondering op de regels wordt dat knap lastig.

"Zie dan nog maar eens te zorgen voor onderlinge solidariteit en zelfbeheer," zegt Bas van Vlaenderen van Copekcabana.

Daarbij gaat het niet alleen om de huur die afhankelijk wordt van het inkomen en per jaar kan verschillen, met een vangnet voor bewoners die hun baan verliezen of als zzp'er een slechte tijd doormaken.

De huurders moeten ook de handen uit de mouwen steken bij het onderhoud. "Gezamenlijk de schouders eronder zetten."

Wachtlijsten
Copekcabana heeft Ymere al moeten beloven vijf woningen beschikbaar te stellen aan specifieke groepen, zoals statushouders, alleenstaande ouderen en eenoudergezinnen.

Ymere looft de 'sociale betrokkenheid' van Copekcabana en wil daarom graag meewerken aan de beheercoöperatie. Ook spreekt het de woningcorporatie aan dat Copekcabana experimenteert met een manier om de huur mee te laten bewegen met het inkomen van de huurders.

In het licht van de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen en de vele scheefwoners in Amsterdam noemt Ymere dat 'een interessante discussie'.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden