Plus

Wooncomplex in Oost moet kracht van kleinschaligheid bewijzen

De voormalige Jan Ligthartschool in Oost is verbouwd tot een wooncomplex met middeldure woningen. Architect Harvey Otten is vurig pleitbezorger van dit soort kleinschalige projecten. 'Er kan minder misgaan.'

In de voormalige gymzaal hangt het klimrek nog aan de muur.Beeld Luuk Kramer

Leerlingen die door de gang rennen, propjes gooien in het klaslokaal en tikkertje spelen op de binnenplaats. Tot twee jaar geleden gebeurde het in de Jan Ligthartschool, al sinds de jaren dertig een school voor moeilijk lerende kinderen. Het schoolgebouw is omgebouwd tot negentien appartementen.

Sporen van de school zijn er nog volop in het pand in de Transvaalbuurt. De gangen zijn breed, de kleine vierkante schoolraampjes zijn behouden en in de voormalige gymzaal hangt het klimrek nog aan de muur.

De huurwoningen zijn gemiddeld zestig vierkante meter groot, maar elk appartement is anders. De plafonds op de bovenste verdieping zijn bijvoorbeeld weggehaald, waardoor de ruimtes meer dan drie meter hoog zijn, met steunbalken van donker hout in de nok van het dak. Een woonkamer is hoog genoeg voor een entresol.

Net nieuwbouw
Huurder Rinse Boersma (26), die binnenkort naar het gebouw verhuist, wilde graag op de ­bovenste verdieping huren, vanwege het hoge plafond. "Dat vonden mijn vriendin en ik heel bijzonder."

Het werd een appartement op de tweede verdieping, en daar zijn ze ook blij mee. "Die oude vensterbank en schoolramen zijn prachtig. En toch lijkt het net nieuwbouw. Het is helemaal opgeknapt."

Een appartement op de begane grond ligt aan de gehele breedte van de binnenplaats. "Zo heb je toch het idee dat de hele tuin van jou is," zegt architect Harvey Otten (45).

Vorig jaar toverde hij met zijn collega's van Xoomlab al een parkeergarage in de Bijlmer om tot World of Food.

Otten pleit voor meer kleinschalige woningbouwprojecten. "Er staan zoveel gebouwen leeg. Het moet toch mogelijk zijn daar woningen van te maken?" Zolang het project maar behapbaar blijft, zegt Otten. "We hebben hier ook ons eigen geld in zitten. Dat geeft toch wat extra motivatie."

Misvatting
De architect vindt het een misvatting dat grote projecten sneller meer woningen opleveren. "Schaalvergroting werkt misschien als je drie miljard chocoladerepen verkoopt, maar met honderd woningen is het voordeel miniem."

Meerdere kleine bouwprojecten zijn volgens Otten veel efficiënter. "Op kleine schaal krijg je dingen veel sneller voor elkaar en kan er minder misgaan."

Twintigers
Het gebeurt steeds meer, maar naar zijn mening nog niet genoeg. "Ik zie nog vaak projecten van zestig woningen. Dan denk ik: maak daar nou gewoon drie keer twintig woningen van."

Met de Jan Ligthartschool wil Otten de kracht van kleinschaligheid bewijzen. De school werd in anderhalf jaar tijd omgevormd. De negentien appartementen kosten tussen de 825 en 1025 euro per maand. Daarmee zijn het woningen in het middensegment, waaraan op het moment een groot tekort is.

De nieuwe huurders zijn over­wegend twin­tigers. "Daar zullen ze ons wel op geselecteerd hebben," zegt Boersma. Goed idee, vindt hij. "Het worden toch je buren en je gaat ze tegenkomen op de binnenplaats. Dan is het fijn als je dingen met elkaar gemeen hebt."

In Amstelveen woonden Boersma en zijn vriendin een stuk groter, en ook nog eens voor een lagere huur. Toch was de keuze voor Oost snel gemaakt. "We willen graag in Amsterdam wonen." Afgelopen weekend hebben ze geklust, zaterdag verhuizen ze. "En dan zondag al onze spullen uitpakken."

Op veel plekken doet het appartementencomplex denken aan de vorige bestemming.Beeld Luuk Kramer
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden