Wooncampus Science Park doelwit van inbrekers

Op de internationale wooncampus van het Amsterdam University College (AUC) op Science Park is de afgelopen weken zes keer ingebroken. Voor deze buurt opvallend veel, vindt de politie.

Max van Geuns
Studenten van de AUC-dorms voelen zich onveilig. Beeld Marc Driessen
Studenten van de AUC-dorms voelen zich onveilig.Beeld Marc Driessen

Op inbrekers jagen met een honkbalknuppel, de politie die je fiets vordert en elke dag agenten voor de deur: zo ziet het studentenleven op het terrein van het AUC er de laatste weken uit. Geregeld worden onbekenden gesignaleerd in de 'dorms' op de Carolina MacGillavrylaan in Oost, waar bewoners binnenkomen met een magneetsleutel.

Op verschillende etages is tape gevonden tussen de deur die naar de gangen met woningen leidt. Slapende studenten die 's avonds hun kamer niet op slot doen, worden op deze manier beroofd. Ook studenten die 's avonds wel afsluiten, voelen zich minder veilig. Zij worden wakker omdat inbrekers deuren proberen te forceren of aanbellen om te controleren of er iemand thuis is. Sommigen hebben inmiddels zelf een extra slot gemonteerd.

Op 17 januari werden voor het eerst inbrekers op heterdaad betrapt. Het ging om vier jongens van zestien jaar. Ilen Madhavji, eerstejaars op AUC, betrapte hen. Hij zag dat ze op de vierde verdieping voordeuren probeerden te openen en belde de politie. 'Die was gelukkig snel aanwezig, want twee jongens probeerden te ontsnappen. Nadat een agent op mijn fiets de achtervolging inzette, zijn ze opgepakt.'

Honkbalknuppel
Ook bij de arrestatie van de andere twee jongens kreeg de politie hulp. Een derdejaars student was door berichten in de Facebookgroep van AUC op de hoogte van de inbraak en ging er met zijn honkbalknuppel op uit. Hij kwam de inbrekers tegen op het binnenhof en ging de confrontatie aan.

'Hun verhaal was zwak, ze wilden geen namen geven en ze konden me niet vertellen wat ze hier deden. Ze maakten eerder een bange dan een gevaarlijke indruk.' Toen ze ertussenuit probeerden te glippen, deed de student alsof hij een resident advisor (inwonende toezichthouder) was. Daarna liepen ze met hem mee. 'Ze geloofden mijn verhaal kennelijk, of ze waren bang voor mijn knuppel.'

Een derde betrokken student, Yaron Zonneveld, kon de verdachten identificeren. Hij raakte daarbij aan de praat met een agent over de veiligheid op zijn campus. 'Die spoorde ons aan om meer veiligheid te eisen van verhuurder Duwo,' zegt Zonneveld. 'Hij liet me voor de grap zelfs zien hoe makkelijk je de achterdeur open krijgt, met een pasje.'

Surveilleren
Na de aanhouding zijn geen aangiften meer gedaan, maar de politie durft er nog niet vanuit te gaan dat de inbraakgolf voorbij is. Agenten surveilleren regelmatig om direct ter plaatse te zijn als iemand een verdachte situatie meldt. De politie adviseert bewoners een Whatsappgroep aan te maken om elkaar op de hoogte te houden.

Studentenhuisvester Duwo zegt extra aandacht te besteden aan de beveiliging van de deuren. De politie dringt er bovendien op aan alle deuren op slot te houden en alert te blijven. Ook moeten verloren sleutels worden gemeld, aangezien de opgepakte inbrekers in het bezit waren van een magneetsleutel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden