Woonbootbewoners trekken aan de bel: 'Gemeente wil ons kwijt'

Begin februari is in de Van der Pekbuurt en rond het IJplein ongerustheid ontstaan over bouwplannen in het Sixhavengebied. Nu trekken ook de bewoners van 21 woonboten aan de bel.

Woonboten in de voormalige schutsluis Willem III. Op de achtergrond CS en de basiliek van de Heilige Nicolaas.Beeld Jean-Pierre Jans

Het is een bijzonder plekje, de voormalige schutsluis Willem III. Een authentiek stukje Noord, net voorbij de Sixhaven.

De uit 1864 stammende sluis was aangesloten op het Noordhollandsch Kanaal, maar in de Tweede Wereldoorlog werd de sluis buiten werking gesteld.

Voor de bouw van de IJtunnel in de jaren zestig is de sluis afgesloten van de rest van het kanaal en heeft hij zijn functie verloren. Nu liggen er tien woonboten in de oude schutkolk van de sluis, zes buiten de kolk op het IJ en nog eens vijf in de Sixhaven.

Station op de NZ-lijn
Uit een principenota blijkt dat de gemeente plannen heeft met het gebied. Bij de Sixhaven komt een station op de Noord/Zuidlijn en tegelijkertijd zal ook de rest van het gebied op de schop gaan.

Mares Thomassen (44) woont al vijftien jaar op een boot in de sluis. Ze heeft een paar buren uitgenodigd om te praten over de plannen van de gemeente.

Daarin wordt gesproken over 'integratie van de woonschepen binnen het projectgebied Sixhaven', maar ook verplaatsing wordt niet uitgesloten.

Volgens de woonbootbewoners heeft de gemeente vooral dat laatste voor ogen.

Er zou ook al een plan zijn om de sluiskolk in de winter te gebruiken als meerplaats van een aantal charterschepen van de bruine vloot.

Recreatiegebied
Thomassen: "In alle ideeën die ons worden voorgeschoteld, komen de woonboten niet voor. Op inspreekavonden valt continu het woord participatie, maar in de praktijk mogen we alleen maar zitten en luisteren. De communicatie is eenzijdig en dat is jammer. We denken graag mee."

Waarvoor de woonboten zouden moeten wijken, is nog niet precies duidelijk.

Buurvrouw Eva Vesseur (35): "In eerste instantie ging het om een brug van de Buiksloterwegpont naar de pont op het IJplein. Dat vonden we al gek, waarom zou je van de ene naar de andere pont moeten? Dat plan is van tafel. Nu willen ze hier een recreatiegebied van maken, terwijl hier al jaren vierduizend vierkante meter van de gemeente braak ligt. Daarop kun je prima recreëren."

Thomassen: "Sterker nog, dat gebied was groen. Totdat de gemeente er een hek omheen zette en er een bouwterrein van maakte."

Wethouder Eric van der Burg maakte vorige maand op een bewonersavond bekend dat het plan nog een concept is en dat de gemeente nog niets heeft besloten. Toch zijn de woonboot­bewoners gefrustreerd.

Onzekerheid en angst
Vesseur: "De gemeente is al twee jaar bezig met die plannen, maar omdat het nog en principenota is, kunnen we geen bezwaar aantekenen. En als er constant presentaties worden gegeven waarin naar voren komt dat de woonboten binnenkort weg zijn, ga je dat zelf ook haast geloven. Ze kneden een publieke opinie. Die onzekerheid en angst gaan ten koste van de kwaliteit van leven."

Alle woonboten in het Sixhavengebied hebben een vergunning voor onbepaalde tijd. De woonboten zijn ook ingetekend in het tot 2024 geldende bestemmingsplan voor het gebied.

Buurvrouw Sybrig Andringa (52): "Er zijn mensen die hier 45 jaar geleden terecht zijn gekomen. Toen kon je je kinderen hier niet buiten laten spelen, vanwege de junkies. Nu is Noord populair, dat snappen wij ook. We willen graag mee veranderen en de buurt ontwikkelen, maar niet ten koste van onszelf. Er zijn alternatieven."

"Zeker," vult Thomassen aan. "We kunnen samen dat nieuwe Noord creëren."

De gemeente was niet bereikbaar voor een ­reactie.

Lees ook: Noorderlingen vrezen sloop: 'Is het hier straks 100 procent rijk?'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden