Woonbond: Corporaties maken flinke winst op sociale huur

Woningcorporaties maken jaarlijks gemiddeld 1500 euro winst op een sociale huurwoning, blijkt uit de nieuwste berekeningen van de Woonbond die donderdag naar buiten komen.

Edwin van der Aa
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Ondertussen worden huurders met lage inkomens volgens de vereniging uitgeknepen en kampen ze met achterstallig onderhoud aan hun woning.

Gemiddeld boekten de woningbouwcorporaties de afgelopen jaren 23 procent winst op de verhuur van sociale woningen, aldus de Woonbond. Het gaat dan om de inkomsten minus kosten zoals onderhoud, renovatie en personeel.

In 2016 kwam de totale winst van alle corporaties uit op 3,3 miljard euro, bleek recent al. Dan is de enorme waardestijging van het vastgoed nog niet eens meegerekend.

In de knel
De laatste jaren worden aan de lopende band zulke miljardenwinsten gemaakt door de corporaties, eigenaar van ruim 2,2 miljoen huurwoningen, maar ondertussen blijven de prijzen van sociale huurwoningen sterk oplopen.

De gemiddelde huurprijs lag per eind 2017 op 535 euro per maand, 17 procent hoger dan vijf jaar eerder.

Volgens de Woonbond raken steeds meer huurders hierdoor financieel in de knel. Een half miljoen huurders zou inmiddels moeite hebben om naast de huur de meest basale kosten voor levensonderhoud op te brengen.

"Het is onverteerbaar dat huurders met armoede kampen terwijl er zulke winsten worden geboekt," aldus directeur Ronald Paping.

Geen doelstelling
Voorzitter Marnix Norder van Aedes, de vereniging van de woningcorporaties, laat weten dat de corporaties nog miljardeninvesteringen te wachten staan: in nieuwe woningen, verduurzaming van het huidige bestand en huurmatiging.

"Wij willen ook best lagere huren en winst is voor ons geen doelstelling op zich. Dat gezegd hebbende boeken we inderdaad een positief resultaat en zien we tegelijk dat mensen moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen."

Verlaging niet realistisch
De huurdersvereniging wil dat de huren in de sociale sector gemiddeld 10 procent dalen. Een ingreep die zo'n 1,7 miljard euro zou kosten, maar waardoor de prijzen meer in verhouding komen te staan met wat mensen kunnen betalen.

Norder van Aedes (en oud-wethouder Volkshuisvesting in Den Haag) vindt de wens van 10 procent huurverlaging niet realistisch. "Ik zou willen dat daar ruimte voor was, maar we kunnen niet alles doen en dan aan het eind van het jaar ook nog neutraal uitkomen. Dus moeten we keuzes maken."

Lees ook: 'Wat je krijgt, zijn wijken voor armen en wijken voor rijken'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden