Woningvoorraad raakt op: minder huizen verkocht in 2016

Ondanks de enorme vraag op de woningmarkt zijn er afgelopen jaar minder woningen in Amsterdam verkocht dan in 2015. De woningvoorraad raakt op: het aanbod is het afgelopen jaar met 40 procent gedaald.

Tom Kieft
In 2016 werden in Amsterdam 10.701 woningen verkocht Beeld anp
In 2016 werden in Amsterdam 10.701 woningen verkochtBeeld anp

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers van makelaarskoepel NVM. Voor het eerst sinds 2012 is vorig jaar het aantal verkochte woningen per jaar in Amsterdam niet verder gestegen. In het afgelopen jaar werden in totaal 10.701 woningen verkocht, terwijl in 2015 bijna 12.000 woningen van eigenaar wisselden.

Die daling ligt volgens Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) niet aan de vraag, maar aan het nijpende aanbod op de Amsterdamse woningmarkt. Hij spreekt over een 'droogkokende' markt: de woningvoorraad droogt razendsnel op.

"Het aanbod is het afgelopen jaar met 40 procent gedaald," zegt Heinen. "Halverwege het laatste kwartaal van 2016 stonden nog slechts 1400 woningen in Amsterdam te koop, terwijl je vlak voor de gekte kon kiezen uit zo'n 10.000 woningen."

Aanhoudende vraag
In 2016 stond het leeuwendeel van de verkochte woningen niet langer dan 26 dagen op de markt. Een paar jaar geleden was het niet uitzonderlijk als een woning in Amsterdam honderd dagen te koop stond.

Door de aanhoudende vraag konden verkopers vragen wat ze willen. De gemiddelde verkoopprijs in Amsterdam steeg afgelopen jaar met een recordpercentage van 23. Inmiddels kost een appartement in Amsterdam gemiddeld 332.951 euro.

Woningen onder dat bedrag worden steeds zeldzamer op de woningmarkt. De verkoop van woningen met een vraagprijs tot 150.000 euro - in 2015 enkele honderden per kwartaal - was afgelopen jaar vrijwel non-existent. De verkoop van huizen en appartementen met een vraagprijs boven de 300.000 euro is juist toegenomen. Het aantal transacties voor woningen duurder dan een miljoen euro lag dit jaar zelfs 43 procent hoger dan in 2015.

Verlichting
Maar volgens Heinen zijn er aanwijzingen van een kentering. "We zien inmiddels dat de interesse voor koop langzaam afneemt," zegt Heinen. "Bij bezichtigingen komen sinds kort niet meer dertig, maar zes mensen kijken." Dat kan volgens Heinen een voorbode zijn van een verlichting van de druk op de markt. "Maar dan moet het aanbod stijgen en zal de bereidheid van de koper om de hoofdprijs te betalen moeten afnemen."

Landelijk
Landelijk laat de woningmarkt een ander beeld zien. De makelaars van de NVM hebben in heel 2016 een recordaantal van bijna 165.000 woningen van eigenaar helpen wisselen, op een totale markt van ongeveer 214.000 stuks. Dat komt neer op een stijging van 15 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden