Woningverhuurder mag niet zomaar checken op wietteelt

Woningverhuurders mogen niet zomaar bij hun huurders langskomen om te kijken of daar wiet wordt gekweekt.

null Beeld anp
Beeld anp

De rechtbank in Amsterdam besloot dat deze week nadat een inspecteur van het Haagse vastgoedbedrijf Metterwoon onaangekondigd voor de deur stond bij een huurder in Oud-Zuid.

De man weigerde de inspecteur zomaar binnen te laten om na te gaan of daar wiet werd geteeld, waarop zijn huisbaas een dwangsom van 5000 euro per geweigerd bezoek probeerde op te leggen.

Ongestoord woongenot
Het vastgoedbedrijf wil steekproefsgewijs woningen controleren, omdat het boetes kan krijgen als er drugs worden gekweekt in de panden. Om daar niet verantwoordelijk voor te worden gehouden moet een huiseigenaar kunnen bewijzen dat diegene niet wist en ook niet kon weten dat het pand werd gebruikt om die reden.

De rechtbank vindt nu echter dat de huurder terecht niet meewerkte aan het onaangekondigde bezoek. De bezoekjes maken te ernstig inbraak op de privacy en het 'ongestoord woongenot' van huurders. Alleen in noodgevallen mag een verhuurder onaangekondigd en zonder instemming een woning betreden. Metterwoon wordt verplicht de proceskosten van de huurder te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden