Woningmarkt op slot voor middeninkomens

De stad zit op slot voor middeninkomens, zegt Willem Boterman, sociaal-geograaf aan de UvA, die onderzoek deed naar deze groep in Amsterdam.

Michiel Couzy
Amsterdam heeft te weinig huizen voor verpleegkundigen, docenten of agenten. Beeld Floris Lok
Amsterdam heeft te weinig huizen voor verpleegkundigen, docenten of agenten.Beeld Floris Lok

'We zien aan de ene kant mensen met een goed salaris naar de stad komen, veelal tweeverdieners. Aan de andere kant trekt de stad ook mensen met een laag inkomen: jongeren, maar ook beveiligers, schoonmakers, personeel in de spoelkeuken."

De middeninkomens steken hier schril bij af. Het aandeel huishoudens met een inkomen van 35.000 tot 45.000 bruto per jaar is de afgelopen jaren geslonken tot ongeveer elf procent van de Amsterdamse bevolking.

Woningmarkt
Volgens Boterman ligt dit vooral aan de woningmarkt. "Amsterdam heeft te weinig betaalbare huizen voor verpleegkundigen, docenten of agenten. Hier is veel aanbod van goedkope, sociale, woningen en van dure huizen. Dus gaan de middeninkomens weg uit Amsterdam, in arren moede."

De benarde positie van de middeninkomens is inmiddels een politiek item.
Wethouder Eric van der Burg pleitte al voor een 'grotestedenbonus' voor middeninkomensgroepen als docenten, agenten en verpleegkundigen.
De gemeenteraad buigt zich over de vraag hoe deze middencategorie aan betaalbare huizen komt.

Middenhuur
Voorheen konden corporaties nog iets betekenen voor deze groepen, door te bouwen voor de middenhuur. Maar zij moeten zich beperken tot sociale woningen.

Huren in de vrije sector is een dure aangelegenheid, de koopmarkt in Amsterdam is louter bereikbaar voor stevige tweeverdieners. Bovendien stijgen de prijzen met duizelingwekkende snelheid, waarmee koopwoningen alleen maar verder uit het zicht raken. Dit alles zorgt voor een kleiner aanbod in het middensegment.

Smeermiddel
Het vertrek van middengroepen is problematisch voor de stad, betoogt Boterman. "Deze mensen zijn belangrijk voor de sociale cohesie. Als een stad vooral hoge en lage inkomens herbergt, is de kans op interactie klein. De afstand tussen, pak 'm beet, een hoogleraar en een schoonmaker is groot. Middeninkomens kunnen als smeermiddel fungeren."

Daarnaast heeft de stad ook economisch belang bij een stevige middengroep. Het is al moeilijk genoeg om aan voldoende docenten en verpleegkundigen te komen, mensen die we nodig hebben om onze kinderen op te leiden en ouderen te verzorgen. Als Amsterdam meer betaalbare gezinswoningen bouwt, acht Boterman het aannemelijk dat middeninkomens terugkeren.

Lees verder: Forens tegen wil en dank [+]

. Beeld Het Parool
.Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden