'Woningmarkt kan stijging van hypotheekrente aan'

De Nederlandse woningmarkt kan een stijging van de hypotheekrente in de komende jaren goed opvangen, zeggen onderzoekers.

ANP/Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Dat staat in een rapport van de Amsterdam School of Real Estate, een gezamenlijk initiatief van de vastgoedbrancheorganisaties, rijksoverheid en Universiteit van Amsterdam.

De lage hypotheekrente wordt als een van de grote aanjagers van de woningmarkt in de laatste jaren beschouwd.

Inkomens
De onderzoekers wilden daarom weten wat er met de huizenverkopen gebeurt als de Europese Centrale Bank (ECB) de rente weer zou gaan opvoeren. Een hogere hypotheekrente betekent immers dat huizenkopers minder kunnen lenen.

Maar volgens het rapport zullen de inkomens van huishoudens de komende jaren waarschijnlijk ook omhooggaan. "Wat betreft de maximale hypotheeksom weegt dit voldoende op tegen het negatieve effect van een eventueel stijgende hypotheekrente."

Daarnaast zullen mensen ook bij een hogere rente gewoon woningen blijven kopen, omdat dit vaak aantrekkelijker en betaalbaarder is dan huren in de vrije sector, aldus de onderzoekers.

Klein risico
Er zijn ook huishoudens die door een rentestijging wel degelijk in de problemen kunnen komen, omdat ze daardoor op den duur hun woonlasten niet meer kunnen betalen.

Onder meer De Nederlandsche Bank (DNB) heeft hier al herhaaldelijk voor gewaarschuwd. De onderzoekers van dit rapport denken evenwel dat dit risico relatief maar voor een klein aantal huishoudens geldt.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) reageert opgelucht. "Een alleszins geruststellend rapport," aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. "De angst dat de koopwoningmarkt op slot zou gaan, mocht de rente gaan stijgen, blijkt op basis van dit rapport ongegrond."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden