Woningmarkt Amsterdam kookt compleet over

Er zijn in Amsterdam vrijwel geen woningen meer te krijgen. "In het huidige tempo van dalend aanbod is er in 2017 echt geen huis meer te koop in de stad," aldus Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA).

Ton Damen
Een gemiddeld appartement in de stad kost inmiddels 303.000 euro. Beeld anp
Een gemiddeld appartement in de stad kost inmiddels 303.000 euro.Beeld anp

'Plaatsen als Zaanstad, Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel beginnen nu ook extreme verkopersmarkten te worden," zegt Heinen donderdag in reactie op de donderdag door makelaarskoepel NVM vrijgegeven kwartaalcijfers over de huizenmarkt.

"Amsterdam Zuidoost en Nieuw-West zijn nu nog redelijk betaalbaar maar als deze markt zo door gaat kan het niet lang duren of ook hier gaan de huizenprijzen substantieel stijgen."

De huizenprijzen in de stad, die al erg hoog zijn, stegen het afgelopen kwartaal fors door. Doorsnee woningen in Amsterdam werden gemiddeld in het derde kwartaal 6 procent duurder. Ze lagen ruim 22 procent boven het niveau van vorig jaar. Een gemiddeld appartement in de stad kost inmiddels 303.000 euro. Een doorsnee woning kost al 323.000 euro.

Grotere huizen
De prijs per vierkante meter steeg ruim 2 procent in het laatste kwartaal en lag ruim 15 procent hoger dan vorig jaar. Dat de woningprijzen zelf meer stegen dan de vierkantemeterprijs betekent dat de kopers gemiddeld gezien grotere huizen kochten.

Heinen ziet paralellen met de woningmarkt van eind jaren negentig. Het aanbod slonk snel, de vraag was hoog, en de rente relatief laag, met als gevolg sterk stijgende prijzen; ook boven de 22 procent in een jaar tijd.

Overspannen
Als voorzitter van de MVA maakt Heinen zich grote zorgen over de ontwikkeling van de woningmarkt. "Zowel voor verkopers als kopers, verhuurders of huurders is de overspannen markt buitengewoon lastig. Niemand is daar bij gebaat."

Oorzaak van de snel stijgende woningprijzen is vooral dat er vergeleken met de grote vraag naar huizen in Amsterdam veel te weinig woningen in de verkoop komen. Door de overspannen woningmarkt daalde het aantal verkopen snel, met 10,9 procent, wat onder normale omstandigheden zou duiden op het instorten van de markt.

undefined

Gemiddeld 240.000 euro
Er stonden het afgelopen kwartaal 1852 woningen te koop, tegen 2417 in het tweede kwartaal. In 2012 stonden er 8970 huizen in de stad te koop. De stijgende woningprijzen bij dalende verkopen zijn puur het gevolg van de krappe woningmarkt.

Makelaars gebruiken hiervoor de term 'droogkoken'. De prijzen worden hoger, de vraag groeit, maar de verkopen dalen. Ook de omzetten daalden het laatste kwartaal, volgens de marktstemmingsindicator gemiddeld met 9,9 procent. Wel stijgt de tijd dat een huis te koop staat van 26 tot 28 dagen, maar dit komt doordat ook woningen die al langer te koop stonden - de oude voorraad - worden verkocht.

Ook landelijk daalden de verkopen het laatste kwartaal, met 4,5 procent, maar dat was niet vanwege een overspannen woningmarkt. De huizenprijzen klommen 1,3 procent tot 240.000 euro voor een gemiddelde woning. De vierkantemeterprijs ontwikkelde zich ongeveer hetzelfde, en klom met 1,2 procent. De tijd dat een huis in Nederland te koop staat, daalde vier procent tot tachtig dagen. De omzetten daalden drie procent.

'Amsterdamse huizenmarkt overgewaardeerd'

De Amsterdamse huizenmarkt is overgewaardeerd. Dit meldde eind vorige maand de Zwitserse bank UBS, naar aanleiding van de UBS Global Real Estate Bubble Index, waarop staat welke wereldsteden een overspannen woningmarkt kennen. Amsterdam staat op de achtste plaats.

Bovenaan staat Vancouver in Canada. Voor de eerste zes steden op de lijst ziet UBS het risico van een 'huizenbubbel'. Bij steden als San Francisco, Amsterdam, Zürich en Parijs stelt UBS alleen vast dat de huizen te duur zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden