Woningfraudeurs opgespoord met nieuwe zoekmethode

De strijd tegen illegale verhuur en woonfraude wordt verder opgevoerd. Door het inzetten van een nieuwe digitale zoekmethode zullen niet alleen woningen waar de verhuur aan toeristen tot overlast leidt worden aangepakt, maar alle bewoners die zich niet aan de regels houden.

Marc Kruyswijk
De nieuwe onderzoeksmethode wordt vanaf april ingezet. Beeld anp
De nieuwe onderzoeksmethode wordt vanaf april ingezet.Beeld anp

Dit 'scrapen' is het geautomatiseerd verzamelen van de inhoud van de databases van boekingsites en websites waarop verhuurders woningen kunnen aanbieden, zoals Airbnb. De ervaring leert dat veel mensen woningen op meerdere sites aanbieden. Door de gegevens van verschillende sites met elkaar te combineren, kunnen woningen en het verhuurgedrag van bewoners in kaart worden gebracht.

Het is een omslag in het beleid van de gemeente: controleurs gaan zo gericht op zoek naar eigenaren die zelf niet meer in hun woning wonen of die meerdere woningen tegelijk verhuren aan toeristen.

Innovatief
Volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen) heeft Amsterdam met deze vorm van digitaal rechercheren een nieuwe en innovatieve methode ontwikkeld om de illegale verhuur van woningen tegen te gaan. "Tot nu toe handhaafden we voornamelijk na meldingen van een vermoeden van woonfraude bij het meldpunt Zoeklicht. Met deze nieuwe manier van digitaal rechercheren veranderen we onze manier van handhaven van reactief naar proactief."

De nieuwe onderzoeksmethode wordt vanaf april ingezet. Daarbij wordt alleen gebruikgemaakt van publiek toegankelijke informatie van boekingsites. Voor de uitvoering wordt samengewerkt met het datalab van de gemeente Amsterdam dat vandaag werd geopend. In het datalab worden expertise en data bijeengebracht om innovatieve toepassingen mogelijk te maken met data en technologie.

Prioriteit
De aanpak van woonfraude is benoemd als een van de stedelijke handhavingsprioriteiten. Dit jaar is één miljoen euro extra toegevoegd aan het budget voor handhaving. Een deel hiervan is onder andere toegekend voor het ontwikkelen en toepassen van nieuwe onderzoeksmethoden zoals scrapen.

Afgelopen week bleek dat bijna een op de dertien woningen in het gebied rond de Dam wordt verhuurd via Airbnb. Uit onderzoek bleek ook dat in de hippe buurten rond de binnenstad het percentage woningen op het verhuurplatform enorm is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden