Woningen worden op correcte wijze toegewezen

Amsterdamse woningcorporaties selecteren de juiste kandidaten voor een woning. Dit blijkt uit de vijfjaarlijkse steekproef in opdracht van de Stadsregio Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

Om meer inzicht te geven, aan zowel woningzoekenden als gemeenten, is een uitgebreid onderzoek gestart naar woningtoewijzing. Het toewijzen blijkt volgens afspraak te gaan. De afgesproken volgorde is correct geprogrammeerd in Woningnet. Uit de testen bleek ook dat de volgorde van kandidaten op de juiste manier bepaald wordt, wanneer de juiste informatie is ingevoerd. Of de juiste kandidaat is geselecteerd wordt op verschillende momenten getoetst en fouten worden direct gecorrigeerd.

Bovendien worden er weinig klachten ingediend door woningzoekenden. De meeste klachten gaan over urgentieverlening. Mensen met een urgentieverklaring komen namelijk eerder in aanmerking voor een woning. Die voorrangstatus wordt bijvoorbeeld gegeven, omdat mensen hun huis uit moeten wegens sloop of renovatie. Ook medische redenen spelen een rol.

Om er voor te zorgen dat de toewijzingen correct blijven verlopen, gaat de Stadsregio de komende tijd samen met corporaties de aanbevelingen uit het onderzoek uitwerken. Hier moet één regionaal draaiboek woonruimteverdeling uit voort komen. Gemaakte afspraken worden hierin vertaald naar de uitvoering van het toewijzen van woningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden