Opinie

'Woningen voor middeninkomens: juist in Het Schip'

Woningen voor middeninkomens passen juist bij het karakter van Het Schip, schrijft Bert Halm, bestuursvoorzitter van Eigen Haard.

Van de 82 woningen in Het Schip blijven er 62 sociaal Beeld Mo Barends
Van de 82 woningen in Het Schip blijven er 62 sociaalBeeld Mo Barends

SP-raadslid Erik Flentge vindt, in Het Parool van 7 juni, dat woningzoekenden met een middeninkomen niet in Het Schip mogen wonen. In datzelfde stuk pleit Flentge voor meer ruimte voor de middeninkomens. Dat laatste is een standpunt waar we het van harte mee eens zijn.

Van de 82 woningen in Het Schip blijven er 62 sociaal. De overige 20 verhuren wij aan mensen die in ­Amsterdam letterlijk tussen de wal en het schip vallen: woningzoekenden met een middeninkomen. De arbeiders van deze tijd. Een bouwvakker die samenwoont met een receptioniste. Een stel dat onderwijs geeft op een basisschool.

Betaalbare huurwoning
Wij vinden het juist erg sociaal om hun een kans te geven op een betaalbare huurwoning. Want de stad heeft ze hard nodig. Flentge noemt dat misprijzend vermarkten. Wij noemen het betaalbaar wonen voor zo veel mogelijk mensen. En juist dat past bij het karakter en de cultuur­historische waarde van Het Schip.

Wij delen de zorgen over betaalbare woonruimte voor mensen met een middeninkomen. Mensen die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning. Maar te weinig voor 'de markt'.

Flentge zegt dat de gemeente plannen maakt voor deze groep mensen. Wij handelen nu al. Wij sturen erop om 10 procent van onze woningen aan deze groep aan te bieden.

Maximum eisen
Het aantal beschikbare sociale huurwoningen op het totaal blijft grofweg hetzelfde. We stellen maximum eisen aan het inkomen, waarmee we zorgen dat de woningen echt bij de juiste mensen terecht komen.

En laten huurders een sociale huurwoning achter? Dan krijgen ze voorrang. En zijn we ervan overtuigd dat gemengde wijken succesvoller zijn. Dat doen we overal. Ook - en misschien wel juist - in Het Schip. Zo houden we de stad betaalbaar. Ook voor arbeiders die net iets meer verdienen dan de sociale huurgrens.

PS: en die 97 miljoen euro die we 'over' hebben? Die gebruiken we om mee te bouwen. Daar kunnen ­Amsterdam en buurgemeenten op rekenen.

Bert Halm
Bestuursvoorzitter Eigen Haard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden