Woningen in Nieuw-West vormen samen virtuele elektriciteitscentrale

Vijftig woningen in Nieuw-West krijgen nog dit jaar een grote batterij in huis. Uit een proef met de vijftig samenwerkende accu's moet blijken hoeveel hoger het rendement van zonnepanelen daarmee kan worden.

Bart van Zoelen
Zonnepanelen winnen verder aan rendement door thuisaccu's Beeld anp
Zonnepanelen winnen verder aan rendement door thuisaccu'sBeeld anp

De thuisbatterij is in het buitenland al in opkomst als manier om meer profijt te halen uit zonnepanelen. Door energieopslag kunnen huishoudens ook na het vallen van de avond gebruikmaken van overdag opgewekte zonne-energie. Door de bij deze proef gebruikte accu kunnen ze, bovenop de meteen gebruikte zonne-energie, voor nog eens twintig procent van hun stroomverbruik zelfvoorzienend worden.

In Nederland komt energieopslag nu nog nauwelijks van de grond. Door de salderingsregeling kunnen huishoudens hun surplus aan zonnestroom vooralsnog voordelig doorleveren aan het energiebedrijf. Maar minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft al laten doorschemeren dat deze regeling na 2020 wordt versoberd.

Rendement
Daar komt bij dat thuisaccu's kunnen helpen bij het opvangen van de pieken in het elektriciteitsnet die voortkomen uit de opmars van wind- en zonne-energie. Netbeheerders betalen graag een vergoeding voor die extra reservecapaciteit en daarmee zouden zonnepanelen nog verder aan rendement winnen.

Hoe groot dat voordeel is, moet blijken uit de proef die onder meer netwerkbedrijf Alliander, adviesbureau Greenspread en innovatiekoepel Amsterdam Smart City de komende twee jaar in Nieuw-West gaan doen met Europees onderzoeksgeld. Via slimme ict ademen de thuisbatterijen mee met de elektriciteitsprijs: ze vullen zich als de prijs laag is en ontladen als de prijs hoog is.

Samen vormen de thuisbatterijen als het ware een virtuele elektriciteitscentrale. "Je kunt niet als individuele consument de energiemarkt op," legt Rick Vermin van Amsterdam Smart City uit. Samen leggen de vijftig accu's van vijf kilowattuur wel genoeg gewicht in de schaal. Uit het experiment moet blijken of het mogelijk is het elektriciteitsnet op buurtniveau beter in balans te brengen. "En wat levert het op?"

Slim energienet
Alle Amsterdamse huishoudens kunnen zich aanmelden voor de thuisbatterij, die ze tot eind 2018 in bruikleen krijgen. Ook profiteren ze van de extra opbrengst van hun zonnepanelen. Woningen in De Aker en Nieuw-Sloten krijgen voorrang. Daar is het met geavanceerde sensoren bewaakte 'slimme' energienet al uitgerold. Later volgt nog een proef waarbij elektrische auto's fungeren als extra buffer voor het elektriciteitsnet.

Hielke Ploeg uit Osdorp heeft al bijna twee jaar een thuisbatterij van Amsterdam Smart City op proef. In de zomer gebruikt hij nauwelijks nog stroom van het energiebedrijf. Op zonnige dagen rond een uur of twee
's middags is de accu al vol en daar kan hij met zijn gezin dan de hele nacht mee vooruit. "We moeten alleen een klein beetje opletten dat we de wasmachine overdag laten draaien."

Een keerzijde is wel dat de apparatuur ongeveer de ruimte inneemt van een koelkast. Maar verder heeft Ploeg er geen omkijken naar, de batterij schakelt automatisch in. Hij mag 's avonds laat graag luisteren naar het lichte gezoem uit de meterkast. "Dat je weet: nu komt de stroom nóg van onze eigen zonnepanelen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden