Woningen door fout gemeente mogelijk toch hotelkamers

Tegen de wens van de gemeente in, komen in een pand op de Utrechtsestraat misschien toch elf hotelkamers. Oorzaak is een fout in een bestemmingsplan uit 2012.

Nina Rijnierse
Café Bouwman, op de hoek van de Utrechtsestraat en de Prinsengracht. Beeld Floris Lok
Café Bouwman, op de hoek van de Utrechtsestraat en de Prinsengracht.Beeld Floris Lok

In plaats van een café tekende de gemeente in het pand boven café Bouwman op de hoek van de Utrechtsestraat en de Prinsengracht per ongeluk een hotel op, toen ze het bestemmingsplan voor de zuidelijke binnenstad in 2012 vaststelden.

Waar het precies fout is gegaan, weet de gemeente niet. Wel meldt het stadsdeel dat het betreffende bestemmingsplan een van de eerste plannen was die digitaal moesten worden gepubliceerd. Horecabestemmingen werden daarop niet meer aangeduid met een 'H' maar met 'gemengd 1-3'; makkelijker te verwarren met 'gemengd 1-5' (hotel).

Het bestemmingsplan biedt de eigenaar van het pand, vastgoedbeheerder Nedstede, mogelijkheden om drie leegstaande woonruimtes boven het café om te bouwen tot elf hotelkamers.

Nieuw beleid
Stadsdeel Centrum kijkt nu naar juridische mogelijkheden om de komst van het hotel tegen te houden, zo meldt een woordvoerder. De gemeente hanteerde juist per 1 januari dit jaar een nieuw beleid, waarbij ze geen medewerking aan nieuwe hotels in een groot deel van de stad verlenen. Maar door de fout in het bestemmingsplan gaat die regeling bij deze hotelkamers niet op.

De gemeente moet de aangevraagde woningsontrekkingsvergunning van Nedstede nog wel goedkeuren. Als dat niet gebeurt, kunnen de hotelkamers ondanks de fout in het bestemmingsplan niet worden gebouwd.

Een aantal omwonenden dienden al zienswijzen in. Ook monumentenzorg en de brandweer adviseerden eerder negatief, meldt de gemeente. De kwestie wordt dinsdagavond in de bestuurscommissievergadering van het stadsdeel besproken. Op 6 juni besluit de gemeente wat er met de aanvraag gebeurt.

Boutiquehotelletje
Mirella de Vries, eigenaar van café Bouwman, huurt de ruimte van vastgoedbeheerder Nedstede. "Ik heb niks maken met de hotelkamers. Ik heb het café vier jaar geleden overgenomen en mijn geld erin gestoken. Ik hou mijn hart vast, ik hoop niet dat ik mijn overname nu kwijt ben."

Op de komst van de hotelkamers is De Vries niet per se tegen. "De gasten zouden bij het café misschien eens komen ontbijten of een biertje komen drinken."

Volgens Michael van de Kuit, topman van Nedstede, staat het vast dat café Bouwman behouden blijft. "Het wordt een charmant boutiquehotelletje. Bovendien staan de woningen nu leeg en compenseer ik ze met andere appartementen op het Damrak. In het bestemmingsplan staat gewoon dat het een hotel mag worden. Het is niet professioneel van de gemeente dat ze dit nu een foutje noemen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden