Woningdelen in Amsterdam eenvoudiger

De regels voor woningdelen in Amsterdam worden zeer sterk vereenvoudigd. Er wordt voortaan vrijwel geen onderscheid meer gemaakt tussen kamerverhuur en woningdelen.

Ton Damen
. Beeld Het Parool
.Beeld Het Parool

Dit heeft het Amsterdamse college besloten. Er zijn volgens schattingen in Amsterdam meer dan dertienduizend huizen die door drie of meer huurders worden gedeeld.

Doolhof
Vooral de VVD en later de woningcorporaties hebben er voor gevochten dat het doolhof aan regels voor vrienden en kennissen die samen een woning in de stad willen betrekken werd vereenvoudigd. In ruwe lijnen staat ook in het huidige college-akkoord dat de regels simpeler moeten, maar de details waren nog niet bekend.

Het onderscheid tussen kamerverhuur en woongroepen viel in de praktijk moeilijk te maken. Handhavers liepen er op stuk, meldt het college. Uiteindelijk heeft het college besloten dat er bij woongroepen nog wel een gezamenlijke keuken of woonkamer moet zijn. Verder wil het college het vooral aan de huurders en de verhuurders laten of een huis per kamer of in zijn geheel wordt verhuurd.

Lobby
Daniël van der Ree, gemeenteraadslid voor de VVD, toonde zch vrijdagmiddag zeer blij. Hij is al sinds 2011 volop bezig met zijn lobby woningdelen in verband met de krappe woningmarkt te versoepelen. Vooral jongeren tot dertig jaar hebben er vaak baat bij als zij samen een huis in de stad kunnen huren. Hij vond het onverteerbaar dat woningdelen in Amsterdam illegaal was, terwijl het verder overal in Nederland was toegestaan.

Aanvankelijk mochten twee werkenden wel, maar drie werkenden in Amsterdam geen woning delen. Dat was voorbehouden aan gezinnen of mensen met 'een affectieve relatie'. In 2014 ging de toenmalige wethouder Freek Ossel (PvdA) overstag, een jaar na Van der Rees notitie 'Woningdelen moet mogen'.

60 vierkante meter
Ossel paste het initiatiefvoorstel van Van der Ree echter zo aan, dat woningexperts destijds al sterk betwijfelden of de regels houdbaar zouden zijn. Zo moest de woning mindens zestig vierkante meter groot zijn. Van der Ree spreekt in dit veband over 'de zestig pagina's van Ossel': "Dit was zo sterk vanuit de sociaal-democratische bedilzucht geschreven, dat wij tegen hebben gestemd."

Huurders trokken zich er ook weinig van aan, en sommige corporaties zagen brood in de nieuwe woningmarkt en introduceerden de zogeheten 'friendscontracten'. De gemeente laat nu de regelgeving de praktijk volgen.

In een persbericht stelt de gemeente dat het delen van woningen op de overspannen Amsterdamse woningmarkt een realistische optie is om een betaalbare huurwoning te vinden. Het college past niet alleen de regels aan, maar lanceert bovendien ook een grootscheepse voorlichtingscampagne.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden