Woningcorporaties worstelen met bestrijding 'vakantieverhuur'

Woningcorporaties worstelen met het bestrijden van het verschijnsel 'vakantieverhuur' bij sociale huurwoningen. De fraude komt mogelijk meer voor dan wat cijfers over illegale verhuur weergeven. Woningcorporaties kunnen moeilijk achter de adressen van fraudeurs komen.

Ton Damen
Airbnb is onlangs met een campagne begonnen om meer verhuurders binnen te halen, onder meer met affiches in abri's. Beeld Eva Plevier
Airbnb is onlangs met een campagne begonnen om meer verhuurders binnen te halen, onder meer met affiches in abri's.Beeld Eva Plevier

Dit blijkt uit een rondgang langs de Amsterdamse woningcorporaties. Geen van de woningcorporaties staat commercieel verhuur van sociale huurwoningen via Airbnb of aanverwante sites toe. Vakantieverhuur staat gelijk aan illegale verhuur, inclusief hennepkweek en gebruik voor prostitutie.

Vorige week werd bekend dat een man zijn sociale huurwoning in Amsterdam West van woningcorporaties De Key op last van de kantonrechter moet verlaten omdat hij de woning commercieel verhuurde. De Key vond 376 recensies op een website van Airbnb. De huurder zei niet uit winstbejag een onderhuurder te hebben genomen, maar wilde aanspraak. Hij dacht zich aan de regels te houden door gastenen langer dan drie dagen te huisvesten, maar wist de rechter niet te overtuiggen. Over de omvang van deze vorm van illegale vakantie verhuur tasten corporaties in het duister.

Vier tot vijf gevallen
Rochdale, Eigen Haard, De Alliantie, De Key, en Ymere zeggen dat zij ongeveer vier tot vijf gevallen per jaar van vakantieverhuur ontdekken. Eigen Haard heeft één zaak onder de rechter lopen. Stadgenoot meldt dat dit jaar tien huurders de huur hebben opgezegd, nadat het woonfraudeteam hen met bewijslast van illegale vakantieverhuur had geconfronteerd. De illegale verhuurder wordt vaak eerst voorgesteld zelf de huur op te zeggen, waarmee een kostbare rechtszaak wordt voorkomen.

De meeste verhuurders lopen volgens de woordvoerders van corporaties tegen de lamp nadat omwonenden over overlast hebben geklaagd. Veelal gaat het om huurders die zelf bijvoorbeeld voor 600 euro per maand een huis in Amsterdam huren, en dat dan voor 150 euro per nacht onder verhuren aan lallende Britse toeristen.

Op één hand te tellen
In totaal ligt de illegale verhuur van sociale huurwoningen volgens bureau Zoeklicht, dat woonfraude in de stad opspoort, op tien procent. Dat betekent dat twintigduizend sociale huurwoningen illegaal verhuurd worden, deels voor vakantieverhuur. De aantallen overtredingen die de corporaties ontdekken zijn echter op één hand te tellen.

Overigens staan de woningcorporaties tijdelijk onderverhuur toe, zolang deze 'huisbewaring' maar aantoonbaar geen commercieel doel heeft. Woordvoerder Nico de Leeuw van Rochdale: 'Wij moeten dan de huurder kennen en de onderhuur mag niet hoger zijn dan de huur. Als iemand een jaar in het buitenland studeert moet het ook kunnen.'

Tientallen dossiers
Makelaar Rappange, die voor particuliere verhuurders woningen verhuurt, signaleert vele misstanden bij de verhuur van sociale huurwoningen in handen van particulieren. Waar de woningcorporaties jaarlijks enkele gevallen van fraude met vakantieverhuur ontdekken, heeft Rappange tientallen dossiers lopen.

Bart Postema van Rappange zegt dat hij inmiddels meer dan 75 fraudegevallen in kaart heeft gebracht, waarvan vijftig afgehandeld. Volgens Postema lijkt Airbnb een onuitputtelijke aantrekkingskracht te hebben. 'We ontdekken steeds nieuwe gevallen van fraude.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden