Woningcorporaties waarschuwen voor verwarde huurders

Woningcorporaties slaan alarm over verward gedrag van huurders die kampen met psychische of psychiatrische problemen of dementie.

Woonkoepel Aedes constateerde vorig jaar dat driekwart van de woningcorporaties meer problemen heeft met huurders met gedragsstoornissen Beeld anp
Woonkoepel Aedes constateerde vorig jaar dat driekwart van de woningcorporaties meer problemen heeft met huurders met gedragsstoornissenBeeld anp

De overheid wil ze vaker zelfstandig in gewone wijken laten wonen, terwijl ze dat soms niet kunnen.

"Wij weten vaak niet dat een nieuwe bewoner uit een GGZ-instelling komt of een psychiatrische achtergrond heeft," zegt Hester van ­Buren, bestuurslid van corporatiekoepel Aedes en bestuursvoorzitter van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale.

Corporaties komen volgens Van Buren pas laat in beeld. "Wij zien dat begeleiding soms niet toereikend is of te vroeg stopt. Hulpverleners komen lang niet altijd achter de voordeur."

Begeleiding richt zich vooral op de patiënt en de familie, merkt zij. De zorginstellingen zijn betrokken maar woningcorporaties staan erbuiten. Die komen pas aan bod als de problemen uit de hand zijn gelopen. "Onze medewerkers zijn steeds vaker eerstelijns aan het werk, terwijl dat hun taak niet is."

Dwangmaatregelen
Van Buren waarschuwde maandag Tweede Kamerleden namens de Nederlandse woningcorporaties voor de gevolgen als volgend jaar de nieuwe Wet Geestelijke Gezondheidszorg in werking treedt. Zij vreest ongelukken als woningcorporaties geen rol spelen bij de plaatsing van verwarde personen in doorsnee woonwijken.

Het is volgens haar te laat als de politie moet komen of dwangmaatregelen volgen. "Dat is in niemands belang. Wij willen betere samenwerking om dit te voorkomen." Corporaties zijn immers, zegt ze, verantwoordelijk voor het woongenot van de huurders en omwonenden.

Van Buren verwijst naar een recent ingezonden brief in Het Parool van een huurster van De Key die last had van een agressieve huurder met het verstand van een achtjarige. Van Buren voelt mee met 'die mevrouw'.

Aanbevelingen
"Je zult er maar naast wonen als iemand psychotisch wordt en geen medicijnen neemt, aan de harddrugs gaat. Alleen worden wij nu wel in de krant aangesproken op het plaatsingsbeleid, waar wij vaak niet bij betrokken zijn, waardoor we de achtergronden van deze persoon niet kennen."

Vooral huurders die alle zorg afwijzen vormen een problematische groep. Woonkoepel Aedes constateerde vorig jaar dat driekwart van de woningcorporaties meer problemen heeft met huurders met gedragsstoornissen. De overlast neemt toe en het aantal ernstige incidenten stijgt.

Van Buren heeft een aantal aanbevelingen. Ze wil vooral dat informatie met de corporaties wordt gedeeld. Ook wil ze in vroeg stadium overleg. Verder vindt ze dat veel te weinig zorg 'achter de voordeur komt'.

Betere opvang

Ideeën van Aedes voor betere opvang huurders met gedragsstoornissen:

- Een laagdrempelig 24-uur beschikbaar meldpunt.
- Meer overleg met de gemeente als aanspreekpunt.
- Kijk bij gedwongen opname of zelfstandig wonen nog wel kan.
- Kleinschalige vormen van meer beschermd wonen.
- Meer hulpverlening aan huis.
- Herinvoering van de afgeschafte gemeentelijke opvangteams voor zorgmijders.
- Invoering gedragsaanwijzingen voor verwarde huurders.
- Invoering specialisme op dit terrein bij wijkteams.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden