Woningcorporaties verkopen minimaal aantal woningen

De Amsterdamse woningcorporaties verkopen samen dit jaar minder dan 1000 woningen. Dat is het laagste aantal verkopen in de afgelopen 15 jaar.

Ton Damen
Huurwoningen in het Oostelijk Havengebied. Beeld Peter Elenbaas
Huurwoningen in het Oostelijk Havengebied.Beeld Peter Elenbaas

Dit maakt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) dinsdag bekend. In 2014 verkochten de corporaties nog 2700 woningen, waarvan veruit de meeste voormalige sociale huurwoningen zijn. Sinds 2015 beperken de corporaties de verkopen.

Enkele corporaties hebben bovendien bewust het aantal verkopen binnen de ring A10 teruggeschroefd. Daardoor daalden de verkopen van sociale huurwoningen het sterkst in de stadsdelen Centrum (daling van 79%), Zuid (73%) en West (65%).

Onwenselijk voor de stad
De verkoop van sociale huurwoningen vinden de corporaties gezien de druk op de huizenmarkt onwenselijk voor de stad, die schreeuwt om huizen voor lage en lage middeninkomensgroepen.

Ook zijn de verkopen minder noodzakelijk voor de inkomsten van corporaties. Zij hebben door bezuinigingen en huurverhogingen hun financiën beter op orde kunnen brengen.

De afname van het aantal corporatieverkopen werd al vastgelegd in de 'samenwerkingsafspraken 2015-2019', een convenant tussen corporaties, de gemeente Amsterdam en de huurders.

Met de gemeente en huurders was 1250 verkopen voor dit jaar afgesproken, maar de huidige verkopen komen dit jaar onder de 1000 uit.

Directeur Egbert de Vries van de AFWC: "De meeste corporaties willen op dit moment zo veel mogelijk woningen houden. Als er al woningen worden verkocht, doen de corporaties dat vooral in de buurten waar nog heel veel sociale huurwoningen zijn. Op die manier worden wijken beter gemengd met mensen met een hoger inkomen tussen mensen met weinig geld."

Kredietcrisis
Aanleiding voor de corporaties om veel huurwoningen te verkopen was dat zij in de crisisjaren veel geld nodig hadden. Door de kredietcrisis waren hun balansen niet op orde. Sommige corporaties stonden onder verscherpt toezicht van de overheid.

Een tweede reden was dat de corporaties in 2013, op het dieptepunt van de crisis, de verhuurdersheffing opgelegd kregen als bijdrage voor het op orde krijgen van de rijksbegroting kregen opgelegd. Daardoor dragen de corporaties sindsdien per woning ongeveer twee maanden huur af aan Den Haag.

252.100 euro
De woningen die de corporaties verkochten, hadden dit jaar een verkoopprijs van gemiddeld 252.100 euro. Dat is 17 procent boven de verkoopprijs van vorig jaar. De verkoopprijzen van de corporatiewoningen liggen overigens ruim onder de gemiddelde verkoopprijs in de stad, die volgens de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) 367.400 euro is.

Volgens de AFWC hebben de corporaties hiermee een apart segment van de woningmarkt aangeboord, die kopers met minder geld bedient.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden