Woningcorporaties remmen verkoop huurwoningen

Amsterdamse woningcorporaties verminderen de omstreden verkoop van grote aantallen sociale huurwoningen in het stadshart. Rochdale heeft als eerste woningcorporatie besloten de aantrekkelijkste huizen niet of nauwelijks meer te verkopen en niet meer in de vrije sector te verhuren.

Door Ton Damen
Huurdersorganisaties demonstreerden eerder deze week nog in het Oosterdok tegen de verkoop van sociale huurwoningen inde stad. Beeld Bond Precaire woonvormen
Huurdersorganisaties demonstreerden eerder deze week nog in het Oosterdok tegen de verkoop van sociale huurwoningen inde stad.Beeld Bond Precaire woonvormen

Hester van Buren, voorzitter van de raad van bestuur van Rochdale, heeft dit voorgenomen besluit deze week met bewonersgroepen van de corporatie besproken. Op 23 juni moeten de commissarissen van Rochdale zich over het besluit buigen.

Ook de andere Amsterdamse woningcorporaties zeggen desgevraagd de massale verkoop van huurwoningen in de stad te verminderen. Er zullen daardoor meer sociale huurwoningen in de stad overblijven. Het plan was dat het aantal sociale huurwoningen zou dalen van 189.000 tot 162.000. Het dal wordt niet gehaald, zeggen diverse woordvoerders van woningcorporaties.

Vlees
"Het is belangrijk voor de menging in de stad dat wij als woningcorporatie in verschillende wijken in de stad genoeg huizen hebben voor de laagste inkomens," aldus Van Buren. "Verkoop was nodig om de financiële positieve van Rochdale op de vijzelen. Inmiddels hebben we genoeg vlees op de botten om met minder verkopen toe te kunnen."

Rochdale heeft het nieuwe beleid ook vastgelegd in een 'strategienota', die de corporatie donderdag met bestuurders en wethouders bespreekt. Waar een tekort aan sociale huurwoningen dreigt zal Rochdale huurwoningen bijbouwen, "om zo gemengde wijken te behouden."

Verkoopvijver
Rochdale was al bezig het verkooptempo te verminderen. Vorig jaar werden nog 350 woningen verkocht, dit jaar 150. In de tweede helft van dit jaar moet het nieuwe beleid zijn beslag krijgen. "Het moet overigens niet zo zijn dat huurders op hun achterste benen staan als wij toch nog ergens binnen de ring A10 een woning verkopen. We hebben nog wel een verkoopvijver met huizen."

Vooral in wijken waar de sociale woningvoorraad als sneeuw voor de zon verdwijnt, bijvoorbeeld in West en in Zuid, zal Rochdale geen huizen meer verkopen. In sommige gewilde wijken, zoals de Nieuwmarktbuurt, De Jordaan, en De Pijp, heeft Rochdale geen huizen.

Uitzonderingen
Uitzonderingen blijven mogelijk. Als voorbeeld noemt Van Buren de transformatie van de Lodewijk van Deysselbuurt. Van Buren: "Dit is een wijk met, ik schat, negentig procent sociale huurwoningen. Daar moeten koopwoningen bijkomen. Wij willen daar bezit van ons overdoen aan bewoners via collectief particulier opdrachtgeverschap."

Verkoop is de huurdersorganisaties al lang een doorn in het oog. In het kader van de recente acties rond de Europese top in Amsterdam hebben de bij Fair City aangesloten groepen demonstraties tegen onder meer de "uitverkoop van de stad" gehouden.

Verzet
Van Buren ontkent dat het maatschappelijk verzet en dat van de demonstranten invloed op het besluit van Rochdale heeft gehad. Volgens haar is dit beleid van Rochdale puur het gevolg van de sterkere financiële positie van de corporatie. "En Rochdale heeft dit nieuwe beleid zelf uitgedacht met bewoners en bestuurders."

Rochdale staat niet alleen. "Wij remmen de verkoop van sociale huurwoningen ook fors af," zegt Wim de Waard, woordvoerder van Eigen Haard. "Wij hebben de verkoop gehalveerd van 300 woningen vorig jaar tot 150 woningen dit jaar. Deze trend zal doorgaan. Bovendien gaan we sociale huurwoningen bijbouwen waar dat mogelijk is."

Ook Stadgenoot meldt de verkoop te verminderen, al zijn details niet te geven. "Wij zijn er nog niet helemaal uit. Maar we zullen naast verkoop ook woningen bijbouwen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden