Woningcorporaties dwingen huurders jaarlijkse huurverhogingen te betalen

Sommige woningcorporaties dwingen huurders de jaarlijkse huurverhogingen te betalen ook als zij daartegen bezwaar aantekenen. Er worden callcenters ingeschakeld die dreigen met incassobureaus. Het Wijksteunpunt Wonen (WSW) adviseert huurders niet te betalen.

Huurwoningen boven winkels aan de Bos en Lommerweg Beeld Klaas Fopma

Dit meldt Eibert Draisma, medewerker van WSW. Hij baseert zijn conclusies op diverse klachten van huurders. Verhuurders mogen dit niet doen. Ze mogen zelfs geen aanmaning of herinnering sturen.

Het WSW adviseert huurders niet te betalen, omdat dit hun onderhandelingspositie ondergraaft. Draisma: 'Een huurverhoging is een voorstel van de verhuurder, waar de huurder mee akkoord moet gaan als het redelijk is. De rechter legt het toch betalen van de verhoging uit als instemmen.'

Bezwaar
Volgens Draisma moeten huurders die het niet eens zijn met een verhoging, schriftelijk bezwaar tegen de verhoging maken en de verhoging niet betalen. 'Het bezwaar zou je achterwege kunnen laten. Het belangrijkste is dat je niet betaalt. Hier geldt de omgekeerde bewijslast. Worden de huurder en de verhuurder het niet eens, dan moet de Huurcommissie een uitspraak doen. Krijgt de huurder ongelijk, dan moet hij met terugwerkende kracht betalen.'

Volgens de woningcorporaties zijn duizenden huurders in bezwaar gegaan, maar zijn het er de helft minder dan de afgelopen twee jaar, omdat de huurverhogingen minder groot waren.

Meeste klachten over Ymere
De meeste klachten bij de huurdersorganisaties betreffen Ymere. Dit jaar ontving ook Ymere wel minder bezwaarschriften, 1025, tegen tweeduizend vorig jaar. Een woordvoerder: 'We hebben een brief gestuurd met de nieuwe huur. Daartegen kon vóór 1 juli bezwaar worden gemaakt. Op het moment dat de zaak naar de Huurcommissie gaat en wij denken dat wij gelijk hebben, sturen een alvast aanmaning.'

De Key stuurt huurders die geen bezwaar maken, maar niet betalen, een aangetekende brief met de verhoging, conform de wettelijke procedure'. De huurder kan daarmee naar de Huurcommissie. Doet hij dat niet, dan staat de huurverhoging vast, aldus De Key.

Coulant
Ook bij Rochdale, Eigen Haard en Stadgenoot bedroeg het aantal bezwaren de helft van dat van vorig jaar. Eigen Haard zegt een coulante houding aan te nemen. 'Zo lang er geen uitspraak ligt of overeenstemming is, houden wij de oude huur aan.'

Iemand van het team dat bij De Alliantie de contacten met de huurders over de verhoging onderhoudt, merkt op dat de onvrede ook minder is doordat de corporatie dit keer de vrije sector geen huurverhoging oplegt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden