Woningbouw stokt in nieuwe wijken

Van de 3052 woningen die in de nieuwe woongebieden moeten komen, werden 1641 in aanbouw genomen. In IJburg, waar 1577 nieuwe huizen zouden komen, begon de bouw van 870 woningen. Foto GPD

AMSTERDAM - De woningbouwproductie in een aantal nieuwe Amsterdamse wijken is dit jaar gehalveerd vergeleken met de doelstelling. Bouwprojecten aan de Zuidas, op de Zuidelijke IJoever (van de Minervahaven tot het Oostelijk Havengebied) en in de Zuidoostlob (tussen de Omval en het AMC) kwamen helemaal niet van de grond. Dit meldt wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening, GroenLinks).

Van de 3052 woningen die in de nieuwe woongebieden moeten komen, werden 1641 in aanbouw genomen. Op de Zuidas zou de bouw van 82 woningen beginnen, op de Zuidelijke IJoever 108 en in de Zuidoostlob 285. Bij geen van deze projecten ging een eerste paal in de grond. In IJburg, waar 1577 nieuwe huizen zouden komen, begon de bouw van 870 woningen.

De productie kwam laat opgang. Tot de zomer werden 1200 huizen in aanbouw genomen, terwijl het college aanvankelijk 20.000 in vier jaar wilde bouwen.

Van Poelgeest maakte niettemin als meevaller bekend dat dankzij een sterke tweede helft in de hele stad 4400 huizen in aanbouw zijn genomen. Het planaanbod, het totaal van mogelijke projecten, betrof tussen de 13.000 en 14.000 huizen, waarvan de gemeente hoopte 7500 huizen al in aanbouw te nemen.

Van Poelgeest verwacht verder dat de productie in de eerste helft van 2009 fors inzakt, waardoor noodmaatregelen nodig zijn. Een mogelijkheid is de oprichting een participatiefonds waarin de stedelijke en rijksoverheid mede de risico's dragen.

Oorzaken van het inzakken van de productie zijn dat kopers moeilijker hypotheken krijgen, bouwers en ontwikkelaars de voorverkoop niet rondkrijgen en banken eisen dat huizen voor het begin van de bouw zijn verkocht. Van Poelgeest: ''Bovendien eisen banken dat projecten met meer eigen vermogen gefinancierd worden. Tot de crisis volstond krap twintig procent eigen vermogen.''

Van Poelgeest dringt ook aan op steunmaatregelen. Hij wil verhoging van de hypotheekgarantie, verlaging van de overdrachtsbelasting en verruiming van de zogeheten wsw-borging (Wet sociale werkvoorziening) van woningcorporatieleningen, wat neerkomt op een garantieregeling door de overheid. Momenteel geldt die garantie voor honderd procent voor woningen tot twee ton. (TON DAMEN)

Foto Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden