Woningbouw in Arenagebied bedreigt volkstuinen

De volkstuinders naast het Arenagebied verzetten zich tegen de plannen voor woningbouw. 'Dit mag niet verloren gaan.'

Tevreden tuinder voor haar huisje op tuinpark Nieuw Vredelust in Zuidoost, dat als eerste moet verdwijnen.Beeld Tammy van Nerum

Het heette een informatiebrief van de gemeente te zijn, maar in de ogen van de honderden volkstuinders in het gebied was het niet minder dan een oorlogsverklaring.

Eind vorige week meldde Amsterdam dat er nu serieus werk zal worden gemaakt van de oude plannen om woningen te bouwen in De Nieuwe Kern, zoals de grond tussen het Arenagebied, station Duivendrecht en de A2 wordt genoemd.

Dat was slecht nieuws voor de gebruikers van de vier tuinparken in het gebied: Dijkzicht, Ons Lustoord, De Federatie en Nieuw Vredelust.

Met name voor het laatste, vertelt bestuurder Leo Douw. "Ons park ligt in het deel waar de gemeente de werkzaamheden wil beginnen. Volgens de brief moeten wij mogelijk al in 2020 het park verlaten. De andere drie parken komen in een latere fase ook in de knel te zitten."

Samenwerkingsovereenkomst
De besturen van de vier parken hebben zich verenigd in een coalitie die de bulldozers weg moet zien te houden. Een delegatie gaat morgen meeluisteren wanneer de gemeenteraad van Ouder-Amstel over de plannen spreekt.

"Dat maakt het ook zo ingewikkeld," legt Douw uit. "De grond is eigendom van Amsterdam, maar ligt in Ouder-Amstel. Als je bij de een aanklopt, is het verhaal vaak dat je bij het andere loket moet zijn."

Duidelijk is dat Amsterdam in hoge mate de regie voert over de ontwi­kkelingen in het gebied. De vraag aan de raad van Ouder-Amstel is de behandeling uit te stellen van de samenwerkingsovereenkomst die deze maand moet worden ondertekend. "Het is helaas een hamerstuk. De raad heeft in het openbaar niet over de plannen gesproken. Wij vragen er toch nog eens goed naar te kijken."

Uitstel van behandeling moet de tuinders meer tijd geven om ook met de gemeenteraad van Amsterdam in gesprek te gaan. "Ik denk dat we een goed verhaal hebben," zegt Douw.

"Voorop staat dat de tuinparken samen een groene long vormen in een gebied waar de verstedelijking steeds verder oprukt. Een long van hoge kwaliteit. Dijkzicht bijvoorbeeld is dit jaar nog door de Bond van Volkstuinders uitgeroepen tot mooiste tuinpark van het land. Dat mag niet verloren gaan."

Het gesprek met de bestuurder van Nieuw Vredelust wordt regelmatig onderbroken door overkomende vliegtuigen, en daar ligt volgens Douw ook een kans voor de parken.

"In het verleden is steeds gezegd: vanwege het vliegverkeer is dit geen geschikte bouwlocatie. Die grens wordt nu opgerekt, maar ik verwacht dat Schiphol niet zit te wachten op woningen. Er schijnt een clausule te komen dat bewoners niet mogen klagen, maar zo werkt dat natuurlijk niet."

Toegankelijk voor iedereen
Douw maakt duidelijk dat de tuinparken niet zwaaiend met een schoffel alle ontwikkelingen buiten de deur willen houden. "Juist niet. We willen graag samenwerken. De gemeente vindt terecht dat de tuinparken de poorten moeten openen, zodat iedereen kan genieten van het groen in de omgeving."

"Daar zijn we druk mee bezig, en dat doen we van harte. Ook op andere vlakken willen we graag een bijdrage leveren aan de toekomst van het gebied."

Binnen de gelederen van Nieuw Vredelust wordt bijvoorbeeld nagedacht over mogelijkheden om nieuwe bewoners te ondersteunen. "Waarom niet een verzorgingshuis net naast de tuinparken? Zodat ouderen hier 's avonds een gezonde maaltijd kunnen eten, om maar wat te noemen. Of wat kunnen helpen, als ze dat willen. Dit is een groene oase met heel veel natuur. Dat moet toch ook wat waard zijn?"

Beeld Laura van der Bijl/Het Parool

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden