Woning Huntelaar stond zonder zijn medeweten op Airbnb

Het moet een onaangename verrassing zijn voor iedere huiseigenaar: je huis op Airbnb aantreffen terwijl je het daar zelf niet op hebt gezet. Het overkwam Klaas-Jan Huntelaar, spits van Ajax.

Beeld anp

De advertentie van het pand deed een aantal weken geleden de ronde op ­internet. Twitteraars linkten de ­advertentie aan Huntelaar. Een via het kadaster opgevraagde koopakte bevestigt dat de woning in stadsdeel Zuid inderdaad op zijn naam staat.

De drie verdiepingen werden op Airbnb 365 dagen per jaar te huur aangeboden, aan groepen van maximaal twaalf mensen. Aanbieder 'Jesper' vroeg er 250 euro per nacht voor.

Inmiddels blijkt dat de foto's afkomstig zijn van de advertentie waarmee Huntelaars woning vorig jaar te koop werd aangeboden op Funda. De voetballer, die zijn huis nooit op Airbnb heeft gezet, laat tijdens een ontmoeting op sportcomplex De Toekomst foto's zien van hoe het huis nu is ingericht. En dat is heel anders.

Verhuurder 'Jesper' (wiens echte naam bekend is bij de redactie) geeft bij een eerste contact in de chatbox van Airbnb aan dat het pand in kwestie niet beschikbaar is, in verband met 'een probleem met de leidingen'. Wel heeft hij een andere woning in de aanbieding, die volgens hem op alle fronten vergelijkbaar is met deze. 'Als je het ene huis mooi vindt, dan ook ­zeker het andere.'

Marketingfoto's
Telefonisch geeft Jesper toe dat de aangeboden woning niet zijn eigendom is. Sterker nog, de andere woningen die hij aanbiedt zijn dat ook niet. Jesper maakt gebruik van, zoals hij het zelf noemt, 'marketingfoto's' van huizen die vergelijkbaar zijn met zijn eigen huis. De huizen die hij uiteindelijk verhuurt zijn wel degelijk zijn ­eigen woningen.

Wanneer toeristen interesse tonen in een huis, legt hij ze uit dat het huis waarop ze reageren niet beschikbaar is, maar een ander wel. "Daar krijg ik zelden klachten over van gasten."

Van identiteits- of andere fraude is volgens hem geen sprake. Hij omschrijft zijn werkwijze als 'transparant naar gasten'. Het is één keer ­eerder voorgekomen dat een woning­eigenaar hem benaderde, omdat die zijn pand op Airbnb had zien staan. "Die advertentie heb ik toen verwijderd. Ik kan me voorstellen dat het mensen een onbehaaglijk gevoel geeft. Als zij dat bij mij melden, ­verwijder ik hun huis. Ik wil niemand tot last zijn."

Bedrog
Een woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (Wonen) zegt dat de gemeente handhaaft op de afspraken die het met Airbnb heeft: maximaal dertig dagen per jaar verhuren, en aan niet meer dan vier personen. Optreden tegen andere overtredingen is aan het platform zelf, zegt ze.

HuntelaarBeeld BSR/SOCCRATES

Gevraagd om een inhoudelijke reactie stuurt Airbnb slechts een passage uit de eigen reglementen: 'Voor ­onjuiste advertenties is geen plek binnen onze gemeenschap. Om ons platform veilig en vertrouwd te houden, hebben we een aantal regels opgesteld. Hosts vragen we zich daaraan te houden.'

Het is onduidelijk hoe groot het ­probleem van deze vorm van bedrog precies is. Aantallen zijn niet bekend en de verhuursite reageert niet op een verzoek om die cijfers. De advertentie en het profiel van Jesper zijn inmiddels wel door Airbnb van hun site verwijderd.

Reactie Huntelaar en Ajax

Klaas-Jan Huntelaar en Ajax zijn op zijn zachtst gezegd verontwaardigd over het feit dat foto's van Huntelaars woning op Airbnb hebben gestaan. Niet in de laatste plaats omdat de advertentie reacties heeft opgeroepen dat Huntelaar een 'illegaal hotel' zou uitbaten.

"Het is heel vervelend dat dit mij overkomt, maar ik realiseer mij ook dat dit ongetwijfeld vaker gebeurt," zegt de voetballer. "Mijn geval komt in het nieuws, ik hoop dat daardoor dit soort misstanden spoedig tot het verleden behoren."

Een woordvoerder van Ajax zegt: "Die informatie is privacygevoelig. Het gaat anderen niet aan hoe en waar onze spelers wonen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden