'Wonen op de Amstelcampus is voor studenten niet te betalen'

Het idee achter de Amstelcampus, het uit zeven gebouwen bestaande studiecomplex op de kop van de Wibautstraat in Oost, werkt niet vanwege te hoge huren. Dat zegt onder meer studentenunie ASVA.

Ingang van het Wibauthuis, het grootste gebouw van de Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam. Beeld Eva Plevier
Ingang van het Wibauthuis, het grootste gebouw van de Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam.Beeld Eva Plevier

Het wonen in één van de 200 zelfstandige studentenwoningen op de Amstelcampus, waar je als student van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) voorrang krijgt, is voor de meeste hbo-studenten niet te betalen. Dat zeggen Asva en Achraf El Johari, lid van de centrale medezeggenschapsraad van de HvA.

"Het is een te grote hap uit hun studentenbudget," zegt Henriëtte Hoogervorst, voorzitter van Asva. "De voorrang voor HvA-studenten om ze binding te laten krijgen met de stad en de hogeschool is een mooi idee, maar hoe toegankelijk zijn de woningen met zulke hoge huurprijzen daadwerkelijk voor die doelgroep?"

Huursubsidie
Voor een kamer tussen de 25 en 50 m2 betaal je ongeveer 650 euro. Kom je vanaf je 23ste in aanmerking voor huursubsidie, dan kun je daar een flink bedrag vanaf halen, als je tegen die tijd niet al afgestudeerd bent. Dat scenario komt steeds meer voor onder de druk van het leenstelsel.

"Bouw sociale woningen voor studenten waarbij je ook onder de 23 aanspraak kunt maken op huursubsidie," zegt Hoogervorst.

De Amstelcampus als ontmoetingsplaats voor studenten en met een gemeenschapsgevoel is mislukt, meent Achraf El Johari, die ook voorzitter is van studentenpartij HvASamen. "Het was de bedoeling dat een groot deel van veel levens zich zou afspelen op een klein stukje grond, maar dat gebeurt niet, omdat er geen betaalbare woningen zijn."

Dure grond
Woningcorporatie De Key heeft begrip voor de klacht over de hoge huurprijzen voor de studentenwoningen, maar de prijs past volgens directeur Lidy van der Schaft bij de relatief grote woningen die nog voor de crisis gebouwd zijn op dure grond. "Een niche, bovendien, binnen ons totale aanbod van studentenwoningen, waarvan 95 procent verhuurd wordt voor ongeveer 400 euro en lager. Kun je dat niet betalen dan zijn er ook andere opties."

Dat veel hbo-studenten al klaar zijn met studeren tegen de tijd dat ze in aanmerking komen voor huursubsidie klopt, zegt Van der Schaft. "Desondanks is 60 procent van de woningen gevuld met HvA-studenten en kent de campus geen leegstand."

In aanbouw
Ruim 60 nieuwe woningen zijn momenteel op de campus in aanbouw en ook nam het college van bestuur een voorstel aan om te kijken of het mogelijk is om meer studentenwoningen op nu nog braakliggend terrein te bouwen.

Daarbij is het volgens El Johari belangrijk dat verschillende partijen, zoals de HvA en de gemeente goed in de gaten houden dat de huren daar wel betaalbaar zullen zijn voor de studenten. "Zodat het niet weer gaat zoals bij deze woningen."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden