Wonen in een tiny house op een half uur van Amsterdam

In Oosterwold, op een half uurtje rijden van Amsterdam, wordt binnenkort gebouwd aan een ecologisch minidorp. 'Wij worden de achtertuin van Amsterdam.'

Jasper Piersma
Een impressie hoe de huizen eruit moeten gaan zien. Beeld Kvist
Een impressie hoe de huizen eruit moeten gaan zien.Beeld Kvist

Wonen in de stijl van de boeken van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Dat is wat Jessika Kersting (46) en Martin Qvist (48) voor ogen hebben met Bolderburen, vernoemd naar het dorpje uit een van de boeken van Lindgren.

Op een stuk landbouwgrond tussen Almere en 't Gooi moeten volgend jaar 22 houten huizen verrijzen. 'Tiny houses', eengezinswoningen, villa's en een gelijkvloerse seniorenwoningen. "En allemaal met een grote tuin, die zo'n acht keer groter is dan de oppervlakte van het huis zelf," zegt Kersting.

Stadslandbouw
Zo zit bij een klein huisje van 40 vierkante meter (160.000 euro) bijna 400 vierkante meter grond. Al is dat niet helemaal bedoeld om tuinstoelen op te zetten. "We hebben met de gemeente afgesproken dat de helft daarvan gebruikt wordt voor stadslandbouw," legt Kersting uit. "Je hebt dus plek om een moestuin te beginnen, of fruitbomen te planten."

Een impressie van de Zweedse villa's die in het mini-dorp komen. Beeld Kvist
Een impressie van de Zweedse villa's die in het mini-dorp komen.Beeld Kvist

Dat past bovendien in het idee om het dorpje zoveel mogelijk zelfvoorzienend én ecologisch te maken. Er komt bijvoorbeeld geen riolering, maar het water wordt op het terrein gezuiverd. Ook wordt er gebouwd met duurzaam hout en wordt stroom zoveel mogelijk opgewekt met zonnepanelen.

Experiment
"Maar in het comfort merk je daar niks van," zegt Kersting, die benadrukt dat het om gewone huizen gaat. Het is volgens haar dan ook niet alleen een plek voor fanatieke ecologen. "De mensen die nu een huis hebben gekocht zijn divers. Zo is er een psycholoog die in het AMC werkt, maar ook een Amsterdamse kok."

Kersting en Qvist, die uit Zweden komt, bouwen al tien jaar Zweedse vakantie- en tuinhuisjes. Maar het uitwerken van hun plannen voor Bolderburen is van een ander kaliber. "Het is een heel experiment. Water regelen, wegen aanleggen: het is een uitzoekwerk. Het lijkt wel The Sims in het echt."

Terwijl het stel voor dit dorp nog in het vergunningentraject zit en de laatste huizen nog moeten worden verkocht, wordt alweer gedacht aan een tweede plek. "Als we genoeg mensen vinden die geïnteresseerd zijn, kunnen we weer aan een nieuw project beginnen," zegt Kersting. "We hebben nu zoveel kennis opgedaan, het is ook zonde daar niks mee te doen."

null Beeld Kvist
Beeld Kvist

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden