'Wonen in de stad even ongezond als 183 sigaretten per jaar'

Uit een nieuwe studie naar de luchtkwaliteit in Europese steden blijkt dat wonen in Amsterdam dezelfde impact op de gezondheid heeft als het roken van gemiddeld 183 sigaretten per jaar.

Erik Kouwenhoven
Auto's zijn volgens Transport & Environment de belangrijkste bron van fijnstof in steden tijdens de zomermaanden. Beeld ANP
Auto's zijn volgens Transport & Environment de belangrijkste bron van fijnstof in steden tijdens de zomermaanden.Beeld ANP

Het autoverkeer wordt als een van de belangrijkste oorzaken genoemd.

Volgens de in Brussel gevestigde organisatie Transport & Environment zou de luchtkwaliteit in onze steden meer dan zorgwekkend zijn, en leven in Amsterdam zou overeenkomen met het roken van 183 sigaretten per jaar. Dat betekent negen pakjes per jaar of om de dag een sigaret.

Fijnstof
Amsterdam is niet eens de meest vervuilende stad, volgens het rapport. In Londen wonen betekent het equivalent van 2,75 sigaretten per vier dagen, in Milaan drie en in Praag of Istanboel zelfs vier.

De parallel tussen luchtvervuiling en rokende sigaretten is gebaseerd op onderzoek van Berkeley Earth, dat zich richt op fijnstof (PM2.5), de meest gebruikte maatstaf voor luchtverontreiniging.

Auto's zijn volgens Transport & Environment de belangrijkste bron van fijnstof in steden tijdens de zomermaanden.

Wettelijke limiet
'De auto-industrie beweert dat moderne diesels schoon zijn, maar uit controles blijkt dat dit niet waar is, omdat ze tot 18 keer de wettelijke limiet van NO2-vervuiling uitstoten', aldus het instituut.

Als gevolg hiervan zijn steden zoals Parijs, Londen, Hamburg en Milaan al begonnen met het weren van diesels.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden