Plus

Wonderlijke constructies in voormalig officiersverblijf

Veel deelnemers aan Inner City in de Cityscapes Gallery werken op het grensgebied tussen architectuur en beeldende kunst.

Waar Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders ondergedoken zaten, staat nu een installatie van Krijn de Koning Beeld Cityscapes Gallery
Waar Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders ondergedoken zaten, staat nu een installatie van Krijn de KoningBeeld Cityscapes Gallery

Cityscapes Gallery leidt al enkele jaren een zwervend bestaan langs locaties die worden herontwikkeld. Nu is ze op het Marineterrein, ooit een gesloten bolwerk in de stad, neergestreken. In het voormalige officiersverblijf is een expositie met beeldend kunstenaars, architecten en ontwerpers rond het thema Inner City.

Alleen het gebouw en de prachtige locatie zijn al een bezoek waard. Het gebouw is een modernistische doos met een vreemde, donkere buffer als benedenverdieping, maar het biedt een prachtig uitzicht op de stad. Het pand is duidelijk niet bedoeld als expositieruimte, maar dat is misschien ook wel de charme van deze plek.

Duizenden heipalen
Jeroen Kramer maakte een werk voor een van de ruimtes. Hij nam het typerende, maar niet echt fraaie systeemplafond als uitgangspunt. Uit een van de panelen steekt een wit staketsel van kunststof en metaal, een vreemd element dat als een lawine naar beneden lijkt te komen en toch vergroeid is met de ruimte.

Bij de entree presenteert het Amsterdamse ontwerpbureau Raaaf (Rietveld Architecture-Art-Affordances) een plan voor de suikerfabriek van Groningen, een plek met een vergelijkbare positie als het Marineterrein.

Raaaf stelt voor de duizenden heipalen, waar een afgebroken silo stond, uit te graven en daarop een minimalistisch bouwsel te plaatsen. De uitgegraven palen vormen een soort kathedraal onder de grond, een industrieel monument.

Ondergedoken
Veel deelnemers werken op het grensgebied tussen architectuur en beeldende kunst, zoals Marjan Teeuwen, die wonderlijke constructies maakt van afbraakpanden. In de kantine hangt een ruime selectie van huizen die ze al onderhanden heeft gehad. Robbie Cornelissen toont een aantal grote tekeningen met architectuur. In de kelder hangt De Executiekamer, waarop een martelbed is afgebeeld.

Inner City
Diverse kunstenaars, ontwerpers, architecten
Waar Marineterrein, gebouw 05
Te zien t/m 30/10

Op de bovenverdieping zijn twee zwaarbeveiligde woningen, waar Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders ondergedoken hebben gezeten. Achter een dikke stalen deur is een appartementje met een open keuken.

Meubels hebben plaatsgemaakt voor een installatie van Krijn de Koning met honderden speelgoedblokken in allerlei kleuren. Een mooi gebaar om een nieuwe toekomst te bouwen waarin ook plaats is voor de homo ludens, de spelende mens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden