'Wonderkoolstof' grafeen ook geschikt voor opsporing drugs en doping

De reeks toepassingen voor grafeen lijkt eindeloos. Oprolbare telefoons, het in kaart brengen van dna-codes en nu ook het opsporen van virussen, gifstoffen of drugs in het lichaam. Wetenschappers van de Universiteit Aix-Marseille en de Universiteit van Manchester presenteren in Nature Methods een 'proof-of-concept' (een bewijs dat een principe werkt) voor het opsporen van bepaalde moleculen met behulp van nano-optica en grafeen.

Artist impression van een vel grafeen Beeld AFP

De onderzoekers maakten een apparaat dat kan focussen op een specifiek molecuul. Licht valt op een oppervlakte van grafeen met gouddeeltjes. Grafeen is een soort honinggraat van koolstofatomen en is maar een atoomlaag dik. Van het licht dat op het oppervlak valt, wordt een klein gedeelte niet teruggekaatst. Dat gedeelte zet zich voort in een zogenaamde oppervlaktegolf over het grafeen.

Die oppervlaktegolf kan als het oppervlak (grafeen) de juiste vorm heeft, een lichtbundel vormen. Die lichtbundel kan zo'n klein vlak beschijnen dat individuele moleculen zichtbaar worden.

Drugs, doping en ziektes
Het proof-of-concept kan in de toekomst veel interessante mogelijkheden bieden. 'Of we kunnen veel kleinere dingen detecteren in een groot lab. Of we kunnen veel meer detecteren met kleinere apparaten', vertelt Kobus Kuipers van FOM-instituut AMOLF.

'Denk aan het opsporen van ziektes. Kleine apparaten bij de huisarts zouden ziekte-specifieke moleculen kunnen opsporen', zegt Kuipers. De onderzoekers zelf stellen in Nature Methods dat ook het opsporen van drugs op bijvoorbeeld vliegvelden of dopingcontroles in de sport tot de mogelijkheden behoren.

Grafeen
Grafeen is een velletje van koolstof, maar dan wel een vel van maar een atoomlaag dik. In 2010 kreeg de Nederlandse Rus Andrei Geim samen met zijn Russisch-Britse collega Konstantin Novoselov de Nobelprijs voor natuurkunde voor de ontdekking van grafeen. Zij waren ook bij dit onderzoek over nano-optica betrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden