Wonderkind Laurent (8) is geslaagd voor zijn vwo-diploma

De achtjarige Laurent Simons begon anderhalf jaar geleden aan de middelbare school. Nu heeft hij zijn diploma gehaald. Hij staat vol in de internationale schijnwerpers.

Lorianne van Gelder
Laurent wil het liefst elke dag zwemmen of spelen met zijn drone Beeld Dingena Mol
Laurent wil het liefst elke dag zwemmen of spelen met zijn droneBeeld Dingena Mol

Aan het einde van elk schooljaar heeft de familie Simons een traditie. Ze gaan in de achtbaan. Om al die lesstof, boeken, schoolse dingen van zich af te roetsjen. Dit keer is de bestemming Disneyland Parijs. Laurent Simons (8) straalt als hij vertelt over de achtbaan van Star Wars en Space Mountain.

Er is dit jaar ook veel te vieren. Het jongetje, geboren in Oostende, heeft zijn middelbare schooldiploma gehaald. In anderhalf jaar. In november 2016 begint hij met de lesstof op vwo-niveau op particuliere school Winford in Amsterdam-Zuid. Moeder Lydia is Nederlands, vader Alexander is Vlaams. Na een half jaar snakt Laurent, die een IQ van 145 heeft, naar een nieuwe uitdaging.

Even loopt hij mee op het AMC om alvast wat kennis over chirurgie op te doen, omdat hij dat interessant vindt. Het is niet voldoende. Bovendien mist hij zijn grootouders, die nog in België wonen. Hij is grotendeels door zijn opa en oma opgevoed omdat zijn ouders zes dagen in de week in de tandartspraktijk van zijn vader werken.

Dolgelukkig
Waar Laurent naartoe wil, daar volgen zijn ouders. "We willen Laurent gelukkig maken," zegt Alexander Simons. Hij verkoopt zijn tandartspraktijk en de familie vertrekt naar Brugge waar Laurent aan het Sint Jozef Humaniora in Brugge kan beginnen, een school met wiskunde op wetenschappelijk niveau en een afdeling voor 'snellerenden.'

Daar gaat hij dolgelukkig naar school, schetst zijn moeder Lydia. "Hij rent elke ochtend zo hard hij kan naar de entree, ik kan hem nauwelijks bijhouden." Leuk vindt Laurent school inderdaad. Maar niet voor de sociale contacten. Laurent heeft les in een apart lokaal met een-op-eenaandacht van docenten. Hij racet zo rap door de lesstof dat hij bijna dagelijks examens kan maken die normaal aan vijfde- en zesdeklassers worden aangeboden.

Latijn en Grieks doet hij niet, dus strikt genomen is een gymnasiumdiploma niet aan de orde, maar alles van Frans, Engels, Duits en Nederlands krijgt hij bovenop wiskunde, natuurkunde en scheikunde voorgeschoteld. Eind juni haalt hij zijn diploma. "Is dit waar ik dat jaar zo hard voor heb gewerkt?" vraagt hij beteuterd na het in ontvangst nemen van het papiertje.

Chinees
Nu is het gezin weer terug in Amsterdam, in hun appartement aan de Prinsengracht. De komende twee maanden zijn uitgetrokken om naar de toekomst te kijken. Wil hij geneeskunde doen of ingenieur worden? Of een wetenschappelijke carrière? Hij weet het nog niet.

Laurent wil het liefst de hele dag zwemmen of spelen met zijn nieuw aangeschafte drone. Deze dagen zijn druk. Zijn ongekende prestatie is opgepikt door Spaanse, Indonesische en Slowaakse media, even als door de BBC, Le Monde en Die Welt. Aanbiedingen van universiteiten uit Nederland, België en de VS stromen binnen, zegt zijn vader.

Hoewel zijn zoon met plezier naar de middelbare school gaat, vindt hij het niet nodig hem op school te houden. "Nu heeft hij nog zo veel tijd om te doen wat hij wil, in plaats van verplicht in een klas te zitten en dan maar wat Chinees te leren. Veel ouders gaan de fout in door te luisteren naar anderen in plaats van naar hun kind," zegt vader Simons.

Hij reageert daarmee op adviezen van pedagogen die zeggen dat de sociaal-emotionele ontwikkeling van hoogbegaafden net zo belangrijk is als hun cognitieve. De meeste hoogbegaafden wordt meer en bredere lesstof aangeboden, niet een snellere schoolcarrière.

Jaartje langer
Dat Laurent zo snel het vwo zou halen had ook Simons niet verwacht. "Ik dacht hij er nog een jaartje langer over zou doen, maar Laurent voorspelt het zelf al in het Jeugdjournaal twee jaar geleden. En hij heeft zich aan zijn woord gehouden, dat maakt me trots."

Klaar met leerplicht?

Kinderen in Nederland zijn tot minimaal hun zestiende leerplichtig. De leerplichtwet heeft als doel het recht op onderwijs te garanderen, zodat het kind zelfstandig in de maatschappij kan functioneren later.

"Aangezien deze jongen zijn papieren al op zak heeft, en ook verder zal gaan leren, komt dat dus waarschijnlijk wel goed en hoeft leerplicht niet in actie te komen," aldus een woordvoerder van de gemeente.

De vader van Laurent laat weten weer naar het buitenland te vertrekken als zijn zoon door de leerplicht wordt gedwongen weer naar school te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden