Wonderkind Julius (12) volgt al college op de UvA

Op zijn tweede kon hij lezen, op zijn tiende ging hij naar de middelbare school. Nu is Julius Moormann twaalf en volgt hij colleges Geschiedenis aan de UvA.

Beeld Het Parool/Homeira Rastegar

Als baby was Julius Moormann model. Zijn ouders hadden hem bij een modellenbureau ingeschreven. Niet veel later volgde zijn eerste opdracht: een fotoshoot in luier voor Spaarbeleg van Aegon. Zijn grote blauwe ogen kijken recht de camera in, uitbundig strekt hij zijn arm uit.

De metersbrede banner hangt nog op de gang in zijn ouderlijk huis.

Maar een modellencarrière was nooit echt een optie voor Julius. Hij kon namelijk op zijn tweede al lezen. Op het kinderdagverblijf was hij al slimmer dan zijn leidsters. En toen hij zich in groep 2, bij de kleuters, zo stierlijk verveelde dat hij niet meer naar school wilde, werd duidelijk wat hier aan dat hand was. Julius was te slim voor het tempo van een gemiddeld kind. 'Ik verveelde me zo erg dat ik toen maar boeken ben gaan lezen.'

Cito
Hij sloeg groep 3 over. En las nog meer. Soms ging hij wel drie keer op een dag naar de bieb. Later, in groep 7, werden vader Victor en moeder Bregtje bij de directeur gevraagd. Terwijl Julius in de Efteling was met de buren, stelde de directeur voor hem wéér een klas over te laten slaan. Hij kon meteen de Cito-eindtoets maken en het volgende schooljaar door naar de middelbare school. Julius was toen negen.

Zijn ouders twijfelden. Moet je zo'n kleine jongen al laten verdrinken op de middelbare school? Maar Julius haalde de toets met gemak en kon naar het Hyperion Lyceum.

'Hadden jullie geen vertrouwen in me?' vraagt Julius nu aan zijn moeder. 'Nee, daar gaat het helemaal niet om, je was amper tien!'
Inmiddels zit Julius in de derde klas van het Hyperion Lyceum. Toen hij er binnenkwam als tienjarige had hij onmiddellijk een bijzondere status. 'Ben jij echt tien?' vroegen klasgenoten verbaasd. Maar Julius had geen moeite om mee te komen. Hij heeft geluk dat hij lang is. En dat er op het Hyperion wel meer superslimme kinderen rondlopen.

Verdiepingsklas
Goed zijn op school is bij hen niets om je voor te schamen. Hij is goed in bijna alle vakken, van talen tot natuurkunde en van Grote Denkers tot gym. Alleen bij tekenen ligt zijn talent niet zo. Maar hij zat twee jaar geleden dan weer wel bij de beste tien van de Wiskunde Olympiade.
Maar zelfs op het Hyperion, waar Julius in een speciale verdiepingsklas zit voor heel makkelijk lerende kinderen, wil hij nog meer. Gelukkig zag zijn docent Jasper Rijpma dat ook. Rijpma stelde voor geschiedenis te gaan volgen aan de Universiteit van Amsterdam. En sindsdien gaan ze met een groepje naar college.

Julius vertelt alles beheerst aan de keukentafel in het huis op IJburg, waar hij woont met zijn ouders, twee zusjes en een broertje. Je vergeet steeds dat hij pas twaalf is. Zeker als hij vertelt over het eerste college dat hij volgde. 'Het ging over de Europese dominantie in de wereld. Het niveau was goed te doen.'

Uitdaging
Julius heeft geluk met het Hyperion, waar moeite wordt gedaan om hem uit te dagen en waar hij tussen andere slimme kinderen geen buitenbeentje is. Niet alle kinderen hebben dat geluk: sommige slimme kinderen en hoogbegaafden worden niet genoeg uitgedaagd en gaan onderpresteren, andere tienjarigen die al naar de middelbare school gaan, worden gepest omdat ze niet meekomen met de ouderejaars.

Op het Hyperion heeft Julius nog een voordeel: omdat de school pas in 2011 van start is gegaan, zijn er nauwelijks oudere kinderen. Bijdehante zesdeklassers trokken nooit zijn zware brugklasserstas naar beneden.

Wat hij wil worden? Hij weet het nog niet. Op de basisschool schreef hij in zijn afscheidswerk (ingelijst naast de trap) dat hij later bij een beroemd wetenschappelijk instituut wil werken. Professor Julius Moormann dus? Hij kijkt serieus. 'Misschien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden