Wonden dichtplakken gaat goed met lijm van mosselen

Met mosselen kun je meer doen dan alleen in de pan gooien. De manier waarop de weekdieren aan stenen en scheepswrakken kleven, is tot acht keer sterker dan chirurgische lijm, volgens een onderzoeker van Penn State University. De bio-engineers slaagden erin een goed hechtmiddel te maken met behulp van mosselen en presenteerden hun onderzoek in vakblad Biomaterials.

Redactie
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Weefsellijmen die chirurgen nu gebruiken hebben het grote nadeel dat ze slecht hechten op natte oppervlaktes zoals organen en bloedvaten, stellen de onderzoekers. Mosselen verankeren zich juist op waterige plekken met sterke getijdenstromingen. Dat gebeurt doordat de weekdieren het kleefmiddel iCMBAs gebruiken.

Mossellijm
De lijm die de onderzoekers van de mosselen afkeken, bindt tot acht keer zo goed met nat weefsel vergeleken met een chirurgische lijm die nu in gebruik is bij het hechten van organen. De onderzoekers van Penn State onderzochten dit door wonden bij ratten dicht te lijmen en dit te vergelijken met normale hechtingen en chirurgische lijm.

Volgens de onderzoekers is de 'mossellijm' niet alleen geschikt voor het hechten van wonden, maar kan het ook dienen als bindmiddel bij transplantaties. Bijvoorbeeld bij huidtransplantaties bij brandwonden. De lijm gemaakt met behulp van mosselen zou traditionele hechtmethodes met chirurgische nietjes of hechtingen kunnen vervangen.

Ook voor tijdelijke hechtingen is het geschikt. 'Als je wil dat het materiaal maar een week blijft zitten, kunnen we er bovendien voor zorgen dat het binnen die tijd helemaal uit het lichaam verdwijnt', stellen de bio-engineers.

Antimicrobiële middelen
De lijm is nog niet helemaal af. De onderzoekers denken er nog over om nieuwe bestanddelen aan het kleefmiddel toe te voegen, waardoor het extra functies krijgt. Zo kunnen ze er antimicrobiële middelen aan koppelen waardoor de lijm een dubbelrol krijgt.

Ook willen de onderzoekers van Penn State de bindkracht van de lijm nog sterker maken. Dat zou belangrijk zijn bij het lijmen van gebroken botten. Daarvoor is de lijm in deze fase nog niet sterk genoeg.

Er kleeft nog wel een nadeel aan de mossellijm; zo ontstaan er milde ontstekingsreacties bij het gebruik ervan. 'Maar dat is bij alles wat je in je lichaam stopt en er niet thuis hoort zo', aldus de onderzoekers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden