Won Yip ontwijkt verbod op speculatie bij Pontsteiger

Bij de lucratieve doorverkoop van zijn luxepenthouse in de Pontsteiger ontweek zakenman Won Yip het speculatieverbod. Dat is tegen het zere been van de gemeente, die juist dit soort huizenhandel wil voorkomen.

Michiel Couzy en Maarten van Dun
Horecaondernemer Won Yip Beeld ANP
Horecaondernemer Won YipBeeld ANP

Wethouder Laurens Ivens laat momenteel uitzoeken of er nog iets te doen valt tegen de aan- en doorverkoop van het penthouse op de 25ste verdieping van de Pontsteiger, waarmee Won Yip miljoenen winst maakte.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat hierbij een uitgekiende constructie is ingezet om het speculatieverbod te ontwijken.

In 2016 kocht horeca-ondernemer Won Yip het penthouse van 1440 vierkante meter, het grootste en duurste van de stad. Hij splitste het vervolgens in vier appartementen, waarvan hij er uiteindelijk drie doorverkocht. Doordat de waarde in de tussentijd was gestegen, behoren deze aan- en verkopen inmiddels tot, zoals Yip zelf zegt, zijn 'top-3 van beste deals'.

Toestemming niet noodzakelijk
De gemeente probeert juist te voorkomen dat nieuwbouwwoningen al worden doorverkocht voordat die af zijn. Hiervoor geldt een speculatieverbod, waardoor toestemming van de gemeente vereist is om een appartement te verkopen tijdens de bouw.

Maar zakenman Won Yip heeft een zogenoemde abc-constructie gebruikt waardoor de gemeentelijke toestemming niet noodzakelijk was bij de verkoop van twee appartementen.

In die constructie waren de appartementen niet aan Yip geleverd toen hij die kocht van de projectontwikkelaar. Daardoor kocht de volgende koper, in dit geval Daniel Grieder, topman van modebedrijf Tommy Hilfiger, op papier rechtstreeks van de ontwikkelaar en niet van Yip.

Vervolgens maakte Grieder de overwaarde rechtstreeks over aan Won Yip. Op deze manier zijn toestemming en betaling van overdachtsbelasting niet nodig.

Machteloos
Een onwenselijke constructie, vindt wethouder Laurens Ivens. De gemeente heeft dit soort abc-opzetjes inmiddels verboden, omdat die regelmatig wordt ingezet om te speculeren. Maar de ontwikkeling van de Pontsteiger is al zo lang geleden in gang gezet dat het verbod op de abc-constructie toen nog niet was opgenomen in de erfpachtvoorwaarden. Hierdoor lijkt de gemeente machteloos.

Opmerkelijk: bij de verkoop van het derde en laatste appartement vroeg Yip wél gemeentelijke toestemming, die hij zonder problemen kreeg.

De gemeente lijkt machteloos, maar legt zich nog niet neer bij deze gang van zaken. Nadat ze door Het Parool zijn gewezen op de constructie, bekijken ambtenaren of ze daar nog iets aan kunnen doen.

Volgens Won Yip is alles volgens de regels gegaan en had hij niet al bij de aankoop van het penthouse het idee om daarmee te gaan handelen. Ook stelt Yip dat hij destijds niet op de hoogte was van de regels omtrent verkoop tijdens de bouw.

Lees verder: Won Yip verdient miljoenen met doorverkoop

De Pontsteiger Beeld Maarten Boswijk
De PontsteigerBeeld Maarten Boswijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden