Wolkers' gewone woorden tergen dicteemakers

DEN HAAG - De Vlaamse secretaresse Mady van Goethem heeft woensdagavond het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen.Zij maakte vijf fouten in De Ladder Naar Lust, een tekst die is geschreven door de in oktober overleden auteur Jan Wolkers. Zijn vrouw Karina droeg de tekst voor, waarin Wolkers zijn associaties deelt over een Bijbeltekst uit Genesis die zijn vader hem ooit voorlas.

''Ik sta helemaal te blozen'', aldus de beduusde 46-jarige Vlaamse. ''Ik heb me niet eens echt voorbereid. Dit voelt bijna oneerlijk tegenover sommige mensen die hier al hun hele leven van dromen.'' Met een gemiddelde van negentien fouten maakten de Vlamingen en Nederlanders die voor het oog van de televisiecamera's deelnamen aan het dictee, de tekst beter dan vorig jaar. Toen lag het gemiddeld aantal fouten op 31.

Met de overwinning staat het aantal overwinningen voor Nederland en Vlaanderen weer gelijk: elk land heeft nu negen van de 18 edities op zijn naam gezet, constateerde presentator Philip Freriks tevreden. De beste Nederlandse deelnemer was Bob Boersema, een gemeenteambtenaar uit Ermelo. Hij maakte acht fouten.

Ook de beste prominenten kwamen dit jaar uit Vlaanderen: schrijvers Stefan Brijs en Peter Terrin struikelden allebei over tien woorden. De Nederlandse auteur Christiaan Weijts volgde hen op de voet met elf fouten.

Voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven analyseerde na afloop van het dictee, dat plaatsvond in de Eerste Kamer, dat de meeste fouten in ''heel gewone woorden'' waren geslopen. ''De deelnemers gingen opeens twijfelen of stamppot met één of twee p's wordt geschreven, en of wittekool aan elkaar geschreven moest worden of niet.''

Een woord dat ook vaak verkeerd ging, was de verleden tijd van ontwaren. ''Terwijl dat een simpel geval van stam plus 'de' is.'' Ook de vele verwijzingen naar de Bijbel speelden de deelnemers parten. ''Aartsvader Jakob en de plaats Betel staan beiden in de Van Dale en moeten dus respectievelijk worden geschreven mét een k en zonder h.''

Onder de prominente Nederlandse deelnemers bevonden zich onder anderen advocaat Jan-Hein Kuijpers (21 fouten), politica Tineke Huizinga (15), zangeres Angela Groothuizen (24), weerman Gerrit Hiemstra (21) en actrice Monic Hendrickx (21). ''Ik vind het schandalig dat al die aartsvaders wél in de Van Dale staan en een grootheid als Jimi Hendrix niet'', oordeelde de Gouden Kalf-winnares na de uitslag.

Ook schrijver Bart Chabot maakte 21 fouten. Hij twijfelde tijdens het dictee onder meer over voornoemde stamppot. ''Philip Freriks maakte me heel nerveus'', verontschuldigde hij zich. ''Je waant je opeens weer in de schoolbanken, onder het toeziend oog van de strenge juffrouw. Daar schreef ik ook dingen verkeerd die ik normaliter in één keer goed schrijf.'' (ANP)

grootdictee.nps.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden