Update

Wolf Luttelgeest komt uit Oost-Europa

De dode wolvin die op 4 juli werd gevonden bij Luttelgeest, was hoogstwaarschijnlijk van Oost-Europese afkomst. Het beest is vrijwel zeker vanuit Oost-Tsjechië, Zuid-Polen of Slowakije richting Nederland getrokken. Ook waarschijnlijk is dat de wolf een tijdje in Nederland heeft geleefd.

Beeld anp

Het DNA van het dier komt voor 96,5 procent overeen met wolven uit de Karpaten. Daarnaast is voor 3 procent Italiaans DNA aangetroffen en voor 0,5 procent DNA van een hond.

Dat is gebleken uit onderzoek dat wetenschappers op het wolvenlichaam hebben uitgevoerd. De uitkomst is verrassend, zegt wolvenkenner Leo Linnartz, want aangenomen werd dat het dier Duits bloed zou hebben. Deskundigen dachten dat de ongeveer 2 jaar oude wolf weggezworven was van een Duitse roedel die ter hoogte van Emmen leeft en zo Nederland was binnengetrokken.

Noordoostpolder
De Karpatenwolf moet ongeveer 900 kilometer afgelegd hebben om de Noordoostpolder te bereiken. Ongeveer een kwart van de wolven zwerft zo ver om een nieuw territorium te vinden. Het is normaal dat jonge wolven hun roedel verlaten. Om te kunnen bepalen uit welke roedel deze wolvin kwam, is nader onderzoek nodig dat nog enkele weken gaat duren. Eind augustus is bekend of het dier zelfstandig naar Nederland is gelopen.

In de Noordoostpolder zijn ook zes verse keutels gevonden die zeer waarschijnlijk van een wolf waren. In de poep troffen onderzoekers haren van een edelhert en haren en botten van een vos aan. In Nederland is geen ander roofdier bekend dat zulke grote dieren met huid en haar opeet.

Hoewel nog niet onomstotelijk is vastgesteld dat de uitwerpselen van de wolf van Luttelgeest waren, wijst de hoeveelheid poep er wel op dat een wolfachtige een tijdje in die omgeving heeft rondgezworven. Waarschijnlijk was de wolf van Luttelgeest een zogenoemde solitair en alleen in die omgeving, maar pas als haar DNA uit de keutels kan worden gehaald staat dat vast. Het duidelijk zichtbaar achterlaten van keutels is volgens de kenners typisch wolvengedrag om een territorium af te bakenen.

Meer wolven in Nederland
Samenwerkingsverband WolvenInNederland verwacht op korte termijn meer wolven in Nederland. Zwervende dieren laten geursporen achter, die andere wolven weer kunnen volgen. 'Wolven kunnen Nederland nu dus via zo'n spoor vinden.'

Dat heeft ecoloog Leo Linnartz woensdag gezegd. Volgens hem worden er in Duitsland ook steeds dichter bij de Nederlandse grens nieuwe wolvenroedels ontdekt. Jongen uit die roedels gaan na één of 2 jaar zwerven om een eigen groep te stichten.

Vooralsnog zullen zich eenzame wolven of paartjes in Nederland vestigen, verwacht Linnartz. Het zal nog wel een jaar of 5 duren voor er mogelijk ergens een roedel ontstaat.

Boswachter André Donker van Natuurmonumenten deelt de verwachting. 'Het overschot aan reeën en ganzen in Nederland lokt wolven aan, want beide diersoorten behoren tot de lievelingshapjes van de wolf.' Donker beheert het gebied waar de wolf van Luttelgeest werd gevonden. Hij zag kort daarvoor al mogelijke wolvensporen in zijn omgeving.

Wolvenplan
Een wolvenplan dat Nederland moet voorbereiden op de komst van wolven, verschijnt eerder dan gepland. Het plan van kennisinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit wordt uiterlijk 1 november gepresenteerd. Dat is besloten vanwege de vondst van de dode wolvin bij Luttelgeest in de Noordoostpolder en de resultaten van het onderzoek naar de herkomst van het dier.

Het wolvenplan wordt gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, het Interprovinciaal Overleg IPO en het Faunafonds. Aan het plan werken behalve wetenschappers ook onder anderen natuurbeheerders en boeren.

Het wolvenplan geeft voorlichting over de omgang met het dier, maar gaat ook in op schaderegelingen. Wie vergoedt bijvoorbeeld de kosten van een opgegeten schaap en welke vergoeding krijgt een regio waar toeristen wegblijven uit angst voor de wolf?

De onderzoekers waren al bezig met het wolvenplan voordat de wolf vorige maand werd gevonden. Het is de bedoeling dat de politiek aan de hand van het plan besluiten neemt en wetgeving opstelt.

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden