Woedende Hensley J. ontkent beschuldigingen in drugszaak 'kaasroute'

Hij is een cruciale getuige in het Amsterdamse drugsproces over (ook) de import van 4050 kilo cocaïne, maar Hensley J. is woensdag naar 'de bunker' in Osdorp gekomen om zijn eerdere beschuldigingen woedend te weerschreeuwen.

In de wrakke zeesleper Otton werden 35 balen met elk dertig kilo coke verstopt Beeld politie
In de wrakke zeesleper Otton werden 35 balen met elk dertig kilo coke verstoptBeeld politie

Hensley J. is boos. Nee, woest. Op justitie, op de rechters, op zijn gewezen advocaten en op de corrupte recherche natuurlijk. Zo boos dat hij de geluidsinstallatie in 'de bunker' van de Amsterdamse rechtbank - en de trommelvliezen van de aanwezigen in de rechtszaal - uren tergde met woeste tirades.

Op de gang was hij na binnenkomst boos op de pers, eenmaal in het getuigenbankje was hij vanonder zijn petje en gehuld in zijn joggingtrui helemaal niet meer te bedaren.

Lef
"Jarenlang hebben de officieren van justitie en de rechters me de mond gesnoerd, en nu roepen jullie me op om te getuigen?! Jullie hebben wél léf!"

J. heeft bij politie, justitie, rechtbank, gerechtshof uitvoerige en gedetailleerde verklaringen tegen de huidige verdachten afgelegd. Eerst in zijn eigen proces, waarin hij uiteindelijk tot negen jaar cel is veroordeeld als tussenpersoon bij de import van 4050 kilo (!) cocaïne uit Zuid-Amerika via de wrakke sleepboot de Otton.

Megatransport
Van de in de Amsterdamse onderwereld bekende verdachten, die nu alsnog terecht staan, had hij met name Thom B. beschuldigd als coördinator van het megatransport, maar ook Marco P. en Rens W. In zijn agenda's en andere paperassen had justitie steunbewijs gevonden voor zijn contacten met vooral die drie. Toen hij in 2009 was vrijgekomen na tweederde van zijn straf, had J. zijn beschuldigingen herhaald, en ook in 2010 tegenover de onderzoeksrechter.

Sindsdien weerspreekt hij zijn hele verhaal op hoog volume. Recherche en justitie hebben hem 'uitgelokt'. Zijn strafdossier is vervalst en hij heeft de huidige verdachten in het wildeweg beschuldigd omdat hij dacht dat zij informanten van justitie waren.

De Zwager
Dat gebeurde allemaal nadat in 2002, ver voor zeesleper Otton in de haven van Vlissingen zou worden onderschept, een Colombiaan bijgenaamd 'de Zwager' in Spanje was gepakt, waarna die, onder de hoede van de Amerikaanse justitie, 'iedereen' erbij was gaan lappen.

O ja, Hensley J. was jaren stelselmatig gevolgd. Bij een overbuurvrouw waren observatiecamera's geplaatst en telkens als hij zijn huis in Lelystad had verlaten, waren '25 rechercheurs' achter hem aan gegaan 'door héél Nederland'. Hier, hij had een peilbaken onder zijn auto gevonden, van de recherche! Hij zwaaide triomfantelijk met het zwarte kastje naar de rechters en officieren.

Doodvallen
De bescheiden samenvatting van de litanieën die hij in de bunker bleef afsteken:

"Ik ben niet bóós, ik háát deze idioten (de officieren van justitie)!"

"Mijn oude advocaat, die kankerlijer, heeft mijn stukken aan justitie gegeven. Die klootzak was de gróótste informant van Nederland!"

"Jullie kunnen doodvallen, allemáál!" (Ook wel: 'de kanker krijgen'.)

De nummers van de verdachten en hun bedrijven in zijn agenda's: door de recherche genoteerd.

En zo verder, en zo voort.

Rechters
Toen een rechter sceptisch opmerkte dat de rechtbank en het gerechtshof in zijn zaak toch tal van belastende verklaringen uit J.'s mond had opgetekend - dus niet alleen de politie. "Die rechters kunnen doodvallen. De viezeriken. U wil zeggen dat rechters eerlijk zijn?!"

Rechter: "Ja, daar sta ik in principe voor in."

J: "Waar zijn we mee bézig?!"

Rechter: "Met een proces tegen vier verdachten die u heeft beschuldigd van betrokkenheid bij dat drugstransport."

Na de rechters probeerden de aanklagers het, en een enkele advocaat, maar uit J. kwam geen zinnig woord.

Maandag gaat de zaak verder.

"Bizarste zaak ooit"

Ruim twaalf jaar na de vondst van vier ton cocaïne, Nederlands grootste drugsvangst tot dan, staan de vermoede hoofdrolspelers voor de rechter. Verdachten én getuigen zijn kleurrijke figuren uit het Amsterdamse milieu. Bart Nooitgedagt, advocaat van Rens W., noemt het de bizarste strafzaak die hij ooit heeft gezien. Het Parool schreef dit weekend over de achtergrond van de zaak, lees het hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden