Woedende Congolezen belagen VN-bases

Congolezen vluchtten met al hun bezittingen voor rebellengeneraal Laurent Nkunda, vlakbij Kibumba, ongeveer veertig kilometer ten noorden van Goma. Foto AP/Karel Prinsloo Beeld
Congolezen vluchtten met al hun bezittingen voor rebellengeneraal Laurent Nkunda, vlakbij Kibumba, ongeveer veertig kilometer ten noorden van Goma. Foto AP/Karel Prinsloo

GOMA - Duizenden woedende Congolezen hebben maandag vier bases van de Verenigde Naties in Oost-Congo belaagd. De betogers gooiden stenen en andere voorwerpen naar VN-gebouwen in de provinciehoofdstad Goma en omgeving. Ruiten werden ingegooid en auto's beschadigd, zei VN-woordvoerster Sylvie van den Wildenberg.

De burgers in Oost-Congo zijn kwaad dat de zeventienduizend man sterke vredesmacht van de VN niet bij machte was hen te beschermen tegen een rebellenaanval veertig kilometer ten noorden van de stad. Tienduizenden burgers zijn voor de gevechten op de vlucht geslagen.

De VN zei maandag de indruk te hebben dat de gewelddadigheden van de bevolking gecoördineerd verliepen. De VN wist een brief van een provinciebestuurder te overleggen, waarin deze de leiding van het Congolese leger opriep zijn voordeel te doen met 'de geest van boosheid bij de bevolking'.

Honderden soldaten van het Congolese leger leken zich maandag te voet en in tanks, jeeps en vrachtwagens terug te trekken voor de oprukkende troepen van de afvallige generaal Laurent Nkunda. Het Congolese leger is een bijeenraapsel van defaitistische soldaten die nederlagen hebben geleden in de laatste burgeroorlogen en ongedisciplineerde oud-rebellen. De lage soldij, vaak slechts zo'n vijftien euro per maand, motiveert ook niet. Nkunda geeft leiding aan naar schatting 5500 goedgetrainde, gedisciplineerde strijders met een missie: de bescherming van de kleine Tutsi-minderheid in de regio tegen een Hutu-militie die na 1994 vanuit Rwanda de grens overstak.

De VN meldde eerder maandag dat rebellen twee auto's met vredessoldaten hadden beschoten met raketten. Enkele soldaten zouden daarbij licht gewond zijn geraakt.

De VN-soldaten waren volgens een woordvoerder op patrouille om bescherming te bieden aan burgers die naar de VN-basis in Kalengara vluchtten. De basis ligt enkele kilometers ten noorden van de legerbasis Rumangabo die zondagochtend door rebellen onder de voet werd gelopen. In het gebied zijn Indiase VN-militairen gelegerd.

De VN overweegt een poging Rumangabo met gevechtshelikopters te heroveren, maar dat is lastig, omdat er veel gebouwen staan die mogelijk bescherming bieden aan Congolese legertroepen. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden