Update

Woedende Armstrong stapt naar de rechter

Lance Armstrong is vandaag naar de rechter gestapt om een einde te maken aan alle verdachtmakingen door de officials van het Amerikaans antidopingbureau Usada. Zij achtervolgen de zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk al geruime tijd met beschuldigingen van het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen, vooral epo, tijdens zijn actieve wielercarrière.

Lance Armstrong. Beeld afp
Lance Armstrong.Beeld afp

Armstrong heeft nu in zijn woonplaats Austin een kort geding aangespannen, waarin hij Usada beticht van schending van zijn grondwettelijk recht op een eerlijk proces. Hij trekt bovendien de rechtsbevoegdheid van zijn belagers op dit specifieke terrein in twijfel.

De 39-jarige Texaan, die is teruggekeerd naar zijn oude liefde triatlon met de Ironman van Hawaii voor ogen, heeft altijd ontkend zich van doping te hebben bediend. Hij wees bij herhaling op de honderden controles die hij als wielrenner onderging, alle negatief.

Vendetta
Usada-directeur Travis T. Tygart is de kwade genius in de ogen van de woedende Armstrong. Hij voert volgens de oud-wielrenner een persoonlijke vendetta, zonder zich te bekommeren om waarheidsvinding. 'Usada geeft telkens weer blijk van schaamte- en gevoelloze minachting door voor eigen eer en glorie het levenswerk van meneer Armstrong te willen vernietigen', lichtten zijn advocaten de juridische tegenaanval toe.

Kangaroo court
Armstrong hoopt op deze manier via de burgerrechter te voorkomen dat Usada blijft aansturen op een hoorzitting in een 'kangaroo court', waarna zijn zaak aanhangig kan worden gemaakt bij het internationaal Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) in Lausanne om hem definitief veroordeeld te krijgen.

Tygart reageerde met de mededeling dat de juridische actie van Armstrong onderdeel is van een vooropgezet plan de waarheid over zijn wanpraktijken te verdoezelen. 'Usada was een initiatief van de atleten zelf, gestoeld op de principes van eerlijkheid en integriteit. We hebben er alle vertrouwen in dat de rechters de vastgestelde regels zullen onderschrijven.'

Lance Armstrong in een onderonsje met George Hincapie, zijn voormalig ploeggenoot bij US Postal die nu wordt genoemd als lek in de dopingaffaire.. Beeld afp
Lance Armstrong in een onderonsje met George Hincapie, zijn voormalig ploeggenoot bij US Postal die nu wordt genoemd als lek in de dopingaffaire..Beeld afp
George Hincapie rijdt nu voor BMC, de formatie van Cadel Evans.. Beeld afp
George Hincapie rijdt nu voor BMC, de formatie van Cadel Evans..Beeld afp
Levi Leipheimer. Beeld getty
Levi Leipheimer.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden