Woede over actie Booking.com: 'Aanzet tot illegale verhuur'

Een actie waarbij Booking.com studenten oproept hun woning te verhuren, leidt tot verontwaardiging in de gemeenteraad. 'Dit is aanzet tot illegale verhuur.'

Michiel Couzy
Een van de zadelhoezen van Booking.com Beeld .
Een van de zadelhoezen van Booking.comBeeld .

Aanleiding zijn de zadelhoesjes die Booking.com verspreidt, vooral bij studentenwoningen. De boodschap luidt: 'begin vandaag met verdienen' door de woning in de vakantieverhuur te zetten op Booking.com.

"Het is duidelijk dat dit niet mag," zegt Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66. Studentenwoningen zijn grotendeels in handen van corporaties en die mogen niet worden aangeboden voor vakantieverhuur.

"Booking.com zet studenten aan tot illegale verhuur," zegt Tiers Bakker van SP. Beide fracties hebben hierover schriftelijke vragen gesteld.

Afspraken
Vakantieverhuur leidt in Amsterdam tot felle discussies vanwege de overlast, illegale hotels en de gevolgen voor de buurten.

De pijlen richten zich hierbij vooral op marktleider Airbnb. Maar ook Booking.com doet aan vakantieverhuur.

Airbnb heeft inmiddels afspraken gemaakt met de gemeente, waarbij het Amerikaanse bedrijf zich verplicht adressen van de site te halen die zich niet houden aan de Amsterdamse regels.

Amsterdamse regels
Het is de vurige wens van wethouder Laurens Ivens om soorgtelijke afspraken te maken met Booking.com, nota bene een Amsterdams bedrijf, met hoofdkantoor op het Rembrandtplein.

Dat is nog niet gelukt. "Het is voor mij makkelijker afspraken te maken met Airbnb dat zijn hoofdkantoor aan de andere kant van de wereld heeft dan met Booking.com, dat op steenworp afstand van de Stopera zit," aldus Ivens. "In dat kader vind ik deze actie ongepast. Laat Booking.com eerst de Amsterdamse regels onderschrijven."

Daarnaast betwijfelt hij of zadelhoesjes wel mogen in verband met schade voor het milieu.

Volgens een woordvoerder van Booking.com is sprake van een misverstand. "Wij voeren deze actie in diverse steden en die is niet speciaal gericht op studenten."

Lees ook: Raad stemt in met meldplicht voor vakantieverhuur

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden