PlusReportage

Woede om nieuwe erfpacht: 'De gemeente is gek geworden'

Honderden boze woningbezitters togen woensdag naar het stadhuis om te protesteren tegen het nieuwe erfpachtstelsel. Ze worden belazerd door de gemeente, vinden ze. 'Dit is openlijke diefstal.'

Honderden mensen verzamelden dinsdag voor de Stopera om te ageren tegen het 'onzalige' erfpachtplanBeeld Charlotte Odijk

'Open die poort!", schreeuwt een boze man. De sfeer wordt even grimmig in de hal van het stadhuis. De honderden erfpachters willen na hun demonstratie op het plein voor de Stopera naar de informatiemarkt die de gemeente heeft georganiseerd, maar de beveiliging heeft het rolluik gesloten.

"Open! Open!" scandeert de menigte, voor het overgrote deel bestaand uit keurig nette babyboomers. 'Geteisem!' staat op een protestbord geschreven.

Veel huizenbezitters hebben met de rekentool op de website van de gemeente berekend wat overstappen naar het nieuwe erfpachtsysteem gaat kosten. De schrik zit er goed in.

Een vrouw die op de Da Costakade in Oud-West woont, vreest dat ze moet verhuizen. "Ik moet 62.000 euro gaan betalen, of jaarlijks drieduizend euro. Dat kan ik niet opbrengen." Niet overstappen maakt haar huis misschien wel onverkoopbaar, zegt ze.

Opbieden
Een man die de informatiemarkt heeft bezocht snapt er nog steeds niks van. "Ik heb twee identieke woningen in Bos en Lommer, de WOZ-waarde is precies hetzelfde. Voor het ene huis kost afkopen vijfduizend euro, voor het andere huis vijftienduizend euro. En niemand kan mij uitleggen waarom."

Drie demonstranten uit Oud-Zuid bieden tegen elkaar op. "Jij moet 120.000 euro betalen om de erfpacht voor eeuwig af te kopen? Dat is nog niks, ik ben drie ton kwijt voor mijn etage aan de Stadionkade." "Ik moet zes ton betalen voor mijn huis aan de Mozartkade. De gemeente is gek geworden."

In de hal van het stadhuis wordt inmiddels hevig gediscussieerd over de plannen van het college. Er wordt gestrooid met termen die tot voor kort slechts bekend waren bij een handjevol erfpachtexperts: depreciatie, residuele waardebepaling, buurtstraatquote.

Groot applaus
Dat laatste begrip is op de demonstratie omgedoopt tot 'bullshitquote'. Initiatiefnemer Koen de Lange van Stichting Erfpachtbelangen Amsterdam is blij met de opkomst. Zo kan de Stopera volgens hem zien wie het slachtoffer worden van de 'onzalige plannen' van de gemeente. "Dit is openlijke diefstal," klinkt het uit de menigte. En: "We laten ons niet langer uitmelken."

CDA-raadslid Diederik Boomsma zegt dat door het stelsel de mensen 'van de regen in de stortregen' belanden. "Dit kun je niet maken!" roept hij. Een groot applaus valt hem ten deel.

De demonstranten vinden elkaar in hun afkeer van het huidige systeem en van het voorgestelde plan van het college. "Weg ermee, weg ermee," scanderen ze. Maar hoe het dan wel moet, daarover is nog geen overeenstemming.

Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (VVD) is de gebeten hond, dat is wel duidelijk. Hij mengt zich even onder de demonstranten, maar betreedt het kleine podium niet.

Deze week is de zogeheten inspraak begonnen. Tot 19 februari hebben Amsterdammers de tijd om te reageren op de plannen van het college, pas in juni stemt de gemeenteraad over voorstel.

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel

Fatima Khan uit Nieuw-WestBeeld Charlotte Odijk

'Nieuw stesel is krankzinnig'

"Afkopen in het nieuwe stelsel kost ons 40.000 euro, dat kunnen wij nooit betalen. De jaarlijkse canon bij eeuwigdurende erfpacht is 2000 euro per jaar, ook veel te veel," zegt Fatima Khan die met haar man Salem in Nieuw-West woont.

"De erfpacht voor ons huis in de Eendrachtswijk is door de woningcorporatie afgekocht tot 2040. Dat is gelukkig nog ver weg."
Fatima Khan - Nieuw-West


Een schande
"Dit is voor het eerst in mijn leven dat ik ergens tegen demonstreer. Het nieuwe stelsel is krankzinnig, het is een schande dat een VVD-wethouder dit heeft bedacht," zegt Jan de Vreede uit Buitenveldert.

"Ik heb nog niet berekend wat overstappen naar het nieuwe stelsel mij gaat kosten, maar ik houd mijn hart vast. Ook vrees ik voor wat dit plan met de huizenprijzen doet."
Jan de Vreede - Buitenveldert


Ontzettend ingewikkeld
"Ik vind het ontzettend ingewikkeld allemaal. Ik heb op de computer geprobeerd om uit te rekenen wat het nieuwe stelsel voor mij betekent, maar ik kwam er niet uit," zegt de in Oost wonende Victoria Clara.

"Ach, ik ben 81, mijn tijdvak loopt over 30 jaar af, het zal mijn tijd wel duren. Maar als mijn nazaten het huis willen verkopen, is het misschien slim om nu over te stappen."
Victoria Clara - Oost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden