Plus

Woede na fatale brand flat Arnhem: ‘Geen enkele klacht wordt serieus genomen’

Een brand in een flat in Arnhem heeft in de nieuwjaarsnacht dramatische gevolgen gehad. Een gezin van vier mensen kwam vast te zitten in een lift terwijl rook het trappenhuis vulde. Een 39-jarige man en zijn zoontje (4) overleefden het niet.

De flat in Arnhem. Een vader en een zoon overleden, moeder en dochter raakten gewond.Beeld ANP

Het moeten afschuwelijke momenten zijn geweest voor de vier gezins­leden in de lift. Ze konden geen kant uit. De moeder (36) en dochter (8) van het gezin overleefden. Zij zijn volgens de politie buiten levensgevaar, maar liggen in zeer ernstige toestand in het ziekenhuis. Het gezin was op familiebezoek geweest bij de grootouders.

Dikke wolken verstikkende rook trokken door het trappenhuis van het in renovatie verkerende flatcomplex aan het Gelderseplein. De brandweer trof bij het blussen twee volwassenen en twee kinderen in de lift aan. Vader en zoon waren er het ernstigst aan toe. Reanimatie mocht niet baten.

Bankstel vat vlam

Een gezin verscheurd ‘door iets lulligs’ als vuurwerk. “Ik ben daar heel boos en verdrietig over,” zei directeur Eric Angenent van woningcorporatie Vivare, enkele uren later tegen­over de pers. Op de achtergrond smeulde de brand in de entree van het flatcomplex nog na.

Waarschijnlijk is vuurwerk in het spel. Nog geen etmaal na de brand werden op een steenworp afstand, bij hetzelfde wooncomplex, een 12-jarige en 13-jarige verdachte aangehouden. Wellicht hebben zij vuurwerk afgestoken waardoor een oud bankstel in de hal vlam vatte, dat uitmondde in de flatbrand.

Het drama heeft tot veel woede geleid bij bewoners. Zij klagen over het feit dat de flat maar één centrale ingang heeft. Als die door brand wordt geblokkeerd, zitten ze ‘als ratten in de val’, zegt een van hen.

De ingang kon niet worden gebruikt omdat die vol rook stond. Kort na het uitbreken van de brand was de brandweer al ter plaatse om bewoners via een ladder of hoogwerker in veiligheid te brengen. Daarbij ging het om de appartementen die grenzen aan de liftschacht.

‘Lessen trekken’

Woningcorporatie Vivare gaat naar aanleiding van de brand alle uit­gangen en het vluchtplan van de flats op deze locatie tegen het licht houden. Volgens Angenent was de flat ­gekeurd en veilig bevonden door de brandweer. “Maar misschien moeten we uit dit incident lessen trekken.”

Tijdens een besloten informatie­bijeenkomst liepen de emoties gisteravond hoog op. “Ik heb net die man van Vivare bedreigd,” sprak een man die al na een kwartier woedend de zaal verliet. “Mijn moeder woont in die flat. Ze had ook wel dood kunnen zijn. Als de politie er niet was geweest, had ik hem wat aangedaan. Dat heb ik hem ook verteld.”

De man houdt Vivare verantwoordelijk. “Vier dagen heeft in de hal een bankstel gestaan met daarop een briefje ‘Gratis mee te nemen’. Dan vraag je toch om moeilijkheden, met al het afschieten van vuurwerk voor de deur. Zonder bankstel was die brand nooit ontstaan. We hebben verdorie aan de bel getrokken. Maar de opzichter van Vivare deed niets.”

Ook andere bewoners zijn woedend. “Alles dat hier toezicht hield, is wegbezuinigd. Ratten, muizen, luiers, junks, pis – al die ellende hebben wij hier. En geen enkele klacht wordt ­serieus genomen.”

Directeur Angenent zei na afloop van de informatieavond begrip te hebben voor de emoties. Volgens hem heeft het bankstel slechts één dag in de hal gestaan. “We hebben de mensen die hem hebben neergezet erop aangesproken. Natuurlijk was er, met het oog op het vuurwerk, sprake van een gevaarlijke situatie. Maar we zijn geen vuilnis­ophaaldienst.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden