WNF: ‘Stikstofplannen kabinet gaan niet ver genoeg’

In de coalitie is onenigheid over de aanpak van de veestapel in de stikstofcrisis. Nu blijkt bovendien dat de kabinetsmaatregelen niet genoeg zijn.

Drentse boeren blokkeren met hun trekkers de snelweg A28 tussen Hoogeveen en Meppel. Beeld ANP
Drentse boeren blokkeren met hun trekkers de snelweg A28 tussen Hoogeveen en Meppel.Beeld ANP

De regionale maatregelen die het kabinet wil nemen om de hoeveelheid stikstof in de lucht terug te dringen, zijn niet genoeg om de natuur te laten herstellen. Dat blijkt uit een vandaag ­gepubliceerd onderzoek.

Het kabinet wil rond kwetsbare natuurgebieden de stikstofuitstoot terugdringen, maar volgens onderzoekers van Wageningen University & Research is dat niet genoeg. Zij onderzochten in opdracht van het Wereld Natuur Fonds wat het effect van stikstof op de 163 Natura 2000-­gebieden is. Volgens hen is er ‘ruim een halvering’ van de binnenlandse emissie nodig om een deel van de stikstofuitstoot die uit het buitenland in ons land neerslaat, te compenseren.

Reductie van de veestapel

Daarvoor zijn ingrepen in de veestapel nodig, stellen de onderzoekers. Het gaat dan om sanering van veehouderijen dicht bij de Natura 2000-gebieden, ‘een reductie van de veestapel’ en forse investeringen in milieutechnieken.

Techniek alleen helpt te weinig, stellen de onderzoekers. Bij sommige luchtwassers wordt er wel ammoniak uit de lucht gehaald, maar kunnen ook nieuwe stikstofverbindingen ontstaan. Ook is de toepassing van de luchtwassers ‘vooralsnog moeilijk’. ‘In de melkveehouderij zijn de huidige openstalsystemen moeilijk te combineren met luchtwassers.’

VVD-Kamerlid Mark Harbers pleitte zaterdag in een interview juist voor de inzet van innovatieve technologie. “Als een boerenbedrijf in stikstofinstallaties investeert en daardoor amper uitstoot heeft, hoeft er geen koe of varken minder te worden gehouden.” Die vlieger gaat volgens de onderzoekers niet op.

Boerenacties

Bovendien gaat de VVD daarmee in tegen de gemaakte afspraken in de coalitie, stelt D66-­Kamerlid Tjeerd de Groot. “Dat we boeren helpen bij de omslag naar kringlooplandbouw óf bij een eerlijke uitkoopregeling staat helder in het regeerakkoord, het klimaatakkoord én in de ­kabinetsreactie op het rapport-Remkes.”

De Groot, die vorige maand in deze krant nog pleitte voor een halvering van de veestapel, wil niet verder ingaan op de uitspraken van zijn VVD-collega Harbers. “Ik hoor en lees zoveel verschillende geluiden vanuit andere partijen nu, dat laat ik even begaan.” Volgens hem blijft vooropstaan dat er moet worden ingegrepen in de veehouderij om de stikstofuitstoot te ­verminderen. “Als we huizen willen bouwen en natuur willen beschermen, is dat nodig.”

De boeren zijn het daarmee niet eens. Ze voeren ook deze week actie. Vandaag trokken ze met trekkers richting de provinciehuizen in Groningen en Drenthe, wat tot lange files leidde. Morgen is het provinciehuis in Limburg aan de beurt en woensdag brengen boeren een bezoek aan de RIVM in De Bilt. Ze zijn het oneens met de stikstofberekeningen van het instituut – cijfers die Wageningen University & Research ook heeft gebruikt voor het onderzoek. Daarna reizen ze naar Den Haag om het Binnenhof te bezetten. Boeren zijn daarvoor gevraagd om extra kleding en voedsel mee te nemen.

Boeren tegen Ceta

Met een bijzondere gelegenheidscoalitie willen boeren het vrijhandelsverdrag met Canada tegenhouden. Melkveehouders en akkerbouwers slaan de handen ineen met GroenLinks.

De partij van Jesse Klaver is niet een natuurlijke bondgenoot van boeren. Nu hebben ze een gezamenlijk doel: het blokkeren van de ratificatie van het zogeheten Ceta­verdrag. Dat moet dit najaar gebeuren in de Tweede en Eerste Kamer. In beide Kamers van het parlement heeft het kabinet-Rutte III geen meerderheid meer.

Volgens GroenLinks en de boerenvakbonden zorgt Ceta voor oneerlijke concurrentie voor Nederlandse boeren omdat de Europese markt wordt opengesteld voor Canadese producten die niet aan dezelfde eisen rond dierenwelzijn en duurzaamheid hoeven te voldoen als Europese producten.

“Als Nederland tegen Canada voetbalt, vinden we het ook logisch dat beide partijen dezelfde spelregels hebben,” vindt Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Volgens Hans Geurts van de Nederlandse Melkveehouders ­Vakbond speelt Ceta boeren tegen elkaar uit.

In de Kamer klinkt bij zowel linkse als rechtse partijen al langer kritiek op vrijhandelsverdragen. Klaver zegt ervan overtuigd te zijn de linkse en rechtse oppositie te verenigen. “Dan kunnen we Ceta tegenhouden.”

Over Ceta is zeven jaar onderhandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden