WK hockey 2022 in Spanje én Nederland

De Internationale Hockey Federatie (FIH) heeft de organisatie voor het wereldkampioenschap voor vrouwen in 2022 toegewezen aan Spanje. Opvallend daarbij is dat er ook wedstrijden in Nederland worden gespeeld.

Eva de Goede van Nederland aan de bal tijdens de finale tussen Nederland en Australie van de Pro League hockeywedstrijd.  Beeld ANP
Eva de Goede van Nederland aan de bal tijdens de finale tussen Nederland en Australie van de Pro League hockeywedstrijd.Beeld ANP

De Nederlandse hockeybond (KNHB) ondersteunde het ‘bid’ van Spanje. Dat er tijdens één WK in twee landen wordt gespeeld is niet eerder voorgekomen.

De Spaanse hockeybond diende twee varianten in bij de FIH. De ene ging uit van organisatie door Spanje alleen, de andere werd ondersteund door de KNHB. Met deze tweede variant versloeg Spanje de ‘bids’ van Duitsland, Maleisië en Nieuw-Zeeland.

Wedstrijden in Amstelveen

Twee van de vier poules worden gespeeld in het Wagener Stadion in Amstelveen, waaronder die met Nederland. Ook de ‘cross-overs’ (tussenronde na groepsfase) en kwartfinales worden over beide landen verdeeld. De halve finales en finales vinden plaats in Spanje.

“Al snel zagen Spanje en Nederland veel voordelen van een bid met de KNHB in een ondersteunende rol,” zegt Erik Gerritsen, directeur van de Nederlandse bond. “Effectief spelen in deze opzet beide landen bijvoorbeeld minimaal drie thuisduels. Dat is voor de fans van beide landen een zeer aantrekkelijk scenario. Voor de FIH is het onder andere aantrekkelijk dat er meer wedstrijddagen zijn waarop een thuisspelend land actief is.”

Volle stadions

“Dat vergroot de kans op een vol stadion op meer wedstrijddagen,” vervolgt Gerritsen. “Vanzelfsprekend hebben we Spanje ook aangeboden waar nodig breder te ondersteunen. Nu dit Spaanse bid gewonnen heeft gaan we snel met Spanje in gesprek over de concrete invulling van onze rol en ondersteuning. Maar bovenal is het voor de Nederlandse fans en de KNHB geweldig nieuws dat we na het EK in 2021 ook in 2022 mooie internationale wedstrijden in Nederland kunnen laten zien.”

De FIH maakte verder bekend dat het WK voor mannen in 2023 plaatsvindt in India.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden