WK eten: een echte Argentijnse BBQ

Wat moeten we eten en drinken bij de voetbalwedstrijden van Oranje? Eten dat past bij de tegenstander, natuurlijk. Hier zijn de beste tips voor een maaltijd en een drankje tijdens de wedstrijd tegen Argentinië.

Argentijnse supporters vieren de overwinning op België in de kwartfinales. Beeld ANP

Nog een kater van de Guaro van afgelopen wedstrijd tegen Costa Rica? Genoten van de Tacos Ticos of misselijk geworden van teveel Batido's? Vanavond om 22.00 uur speelt Nederland tegen Argentinië. Vleesliefhebbers, dit is jullie avond!

Argentinië staat bekend om zijn vlees. Heel veel vlees. Bij een Argentijnse avond kan dit daarom niet ontbreken. Vanavond eten we niet vegetarisch, en ook geen superfood. Vanavond eten we grote stukken biefstuk. Hoe? Nou, bij een 'Asado', een echte Argentijnse barbecue. Hierbij wordt noodzakelijk vlees gegeten met bijgerechten als friet, pasta, gegrilde kaas en salade.

Component 1: vlees
Dit is het makkelijkste gedeelte. Koop bijvoorbeeld 'bife de lomo'. Bij de 'Asado' worden altijd gedeeltes van de koe gegrild: denk aan ribben, orgaanvlees ('Chinchulines') en worst. Vergeet ze niet te kruiden met zeezout en verse peper en in te smeren (voor het grillen) met 'chimichurri'. 'Chimichurri' is een sausje op basis van olie, peterselie, oregano, chilipeper, olijfolie en balsamico. Gewoon mengen en het vlees insmeren.

De friet, gegrilde kaas en salade spreekt voor zich, toch? Hierbij nog een recept voor een pastasalade.

Pasta: fideo met kikkererwten en chorizo. Fideo is een soort noodle.

Benodigdheden (4-6 personen):
3 eetlepels olijfolie
Half pakket noodles (700/800 gram noodles)
2 gesneden knoflookpartjes
Halve gesneden chorizo
1 kilo gesneden tomaten uit blik
1,5 kopje water
Half kopje witte wijn
Drie gesneden sjalotjes
1 kilo kikkererwten

Kook de noodles. Zet het vuur uit en de pan opzij. Bak in een nieuwe pan de chorizo en knoflook met wat olijfolie. Voeg de tomaten, water, wijn, en noodles toe. Kook dit acht minuten, totdat de saus wat is geslonken. Voeg dan de kikkererwten en sjalotjes toe.

Nog een pastagerecht? Dit is een recept voor originele ñoquis (ook wel gnocchi genoemd)

Benodigdheden (4-6 personen):
2 uien
6 grote champignons
6 teentjes knoflook
Geraspte kaas
1 blik gepelde tomaten
Blikje tomatenpuree
1 eetlepel basilicum, 1 eetlepel oregano
zwarte peper
Olijfolie

Kook de gnocchi zoals op de verpakking staat aangegeven.Snijd de champignons, uien en knoflook fijn. Bak ze in olijfolie. Voeg hieraan de tomatenpuree, gepelde tomaten en ongeveer 200 ml water toe. Laat de saus slinken en 30 minuten sudderen. Voeg dan de kruiden, zout en peper toe. Laat nog eens 30 minuten sudderen. Voeg de saus bij de gnocchi met geraspte kaas.

Rolverdeling
En als je helemaal in de Argentijnse stijl wil blijven tijdens de Asado, is er één belangrijke regel: de vrouwen houden zich bezig met de bijgerechten en de mannen regelen het vlees.

Voeg nog wat lekkere verse salades met groentes toe en drink een glaasje rode wijn. Tip: een rode Malbec. Geen alcohol? Drink een glas kruidige Mate-thee, gemaakt van de Mate plant.

Voor de zoetekauwen onder ons: eet een toetje met Dulce de Leche. Dulce de Leche is een karamelpasta, die daadwerkelijk overal bij gegeten wordt. Denk aan brood, pannekoeken, taarten, koekjes. Koop de Dulce de Leche bij Pacomer Traiteur in Amsterdam.

En nu nog winnen! Als we doorgaan naar de finale, schrijft Parool.nl weer een paar mooie recepten en tips voor bij de volgende tegenstander: Duitsland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden