Witwassers hebben hier zo goed als vrij spel

Slechts af en toe leiden verdachte transacties tot onderzoek, zoals die keer dat een misdaadbende via Amsterdam miljoenen euro's naar Zuid-Amerika wist te smokkelen. Foto ANP Beeld
Slechts af en toe leiden verdachte transacties tot onderzoek, zoals die keer dat een misdaadbende via Amsterdam miljoenen euro's naar Zuid-Amerika wist te smokkelen. Foto ANP

AMSTERDAM - De kans dat een witwasser in Amsterdam tegen de lamp loopt is uiterst klein. Van alle signalen die het politiekorps hierover ontvangt, komt slechts één procent uiteindelijk bij het Openbaar Ministerie (OM) terecht. Nergens worden zo veel verdachte transacties gemeld als in de regio Amsterdam.

Slechts een enkele keer leidt het tot een onderzoek. Zoals twee jaar geleden, toen een Amsterdams geldwisselkantoor te maken kreeg met een aantal klanten dat in korte tijd kleine coupures kwam omwisselen naar grote. Het kantoor meldde het aan de opsporingsautoriteiten. Afgetapte telefoongesprekken en politieobservaties brachten aan het licht dat een misdaadbende bezig was enorme sommen - in een kwartaal circa achttien miljoen euro - naar Zuid-Amerika te smokkelen. Zes verdachten werden in verband met deze zaak opgepakt en op 4 mei 2006 veroordeeld tot maximaal zes jaar celstraf.

Maar dit soort successen zijn schaars, blijkt uit het rapport dat de Algemene Rekenkamer hierover gisteren publiceerde. Eén van de grootste problemen waar de witwasbestrijders mee worstelen, is een tekort aan kennis en capaciteit. Zo heeft het Bureau Financieel Toezicht, dat moet controleren of juridische dienstverleners - vooral notarissen - zich wel aan de meldplicht voor ongebruikelijke transacties houden, slechts één medewerker op 2481 kantoren. En die medewerker krijgt vanwege het verschoningsrecht waarop notarissen een beroep mogen doen, meestal geen inzage in gevoelige dossiers.

Bij de politie kampt men, naast een tekort aan mensen, vooral ook met een gebrek aan deskundigheid. En de samenwerking tussen de verschillende andere diensten die zich bezighouden met witwassen -zoals de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, de Autoriteit Financiële Markten, de Belastingdienst, De Nederlandsche Bank, de Fiod-ECD- laat vaak te wensen over, niet in de laatste plaats vanwege allerlei juridische beperkingen.

De Algemene Rekenkamer concludeert onomwonden dat de aanpak van witwaspraktijken in Nederland tekortschiet. De resultaten blijven achter bij de ambities en prioriteiten die de laatste vijf kabinetten hebben uitgesproken. Het aantal witwaszaken dat opsporingsdiensten aanleverden bij het OM is tussen 2005 en 2006 weliswaar ruimschoots verdubbeld tot 767, maar op een totaal van 34.500 verdachte transacties gaat het nog altijd om een klein deel. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden