Plus

Wittenburg moet weer veilig voelen na die schietpartij

Drie maanden na de dodelijke schietpartij krabbelt Wittenburg weer voorzichtig op. De schrik zit er nog steeds in, maar tegelijkertijd melden zich meer buurtbewoners voor activiteiten dan voorheen.

Patrick Meershoek
Sinds de dodelijke schietpartij in januari is er veel politie op straat in Wittenburg Beeld Eva Plevier
Sinds de dodelijke schietpartij in januari is er veel politie op straat in WittenburgBeeld Eva Plevier

Het gebouw van de speeltuin is nog steeds ­gesloten. "Op verzoek van de buurt," zegt ­Michel Odjo van het buurtcomité Oostelijke ­Eilanden. "Er waren plannen om het ­gebouw weer open te doen, maar voor veel ouders kwam dat nog te vroeg. Zij zijn angstig om hun kinderen hier te laten spelen. Dat heeft tijd nodig."

Bloemen en kaarsjes voor de deur van het speeltuingebouw herinneren aan de gebeurtenissen van vrijdag 26 januari, toen twee gewapende mannen met bivakmutsen het gebouw binnendrongen en om zich heen begonnen te schieten.

Een 17-jarige stagiair kwam om het leven, twee andere aanwezigen raakten gewond.

De nog steeds onbekende schutters zetten met hun daad ook een mechanisme in werking: de afgelopen maanden is door een omvangrijke coalitie van gemeente, politie, woningbouwcorporaties en welzijnsorganisaties een plan van aanpak opgezet om van Wittenburg weer een plezierige en veilige buurt te maken.

In nauwe samenwerking met de bewoners, vertelt Odjo. "Er zijn allerlei grote en kleine bijeenkomsten. De betrokkenheid bij activiteiten is groot, er komen mensen die we voorheen niet zagen. De bewoners hebben uitgesproken wat zij nodig vinden. Een van de belangrijke punten was een scheiding van kinderen en ­jongeren. Die twee groepen maakten allebei ­gebruik van het speeltuingebouw, maar dat ­willen veel ­ouders niet meer."

Kritiek
De jongeren krijgen voorlopig een plek in het voormalige postkantoor aan de Grote Wittenburgerstraat. De komende weken wordt het lege pand in gereedheid gebracht.

Ook de populaire muziekstudio uit het speeltuingebouw verhuist naar het nieuwe onderkomen. Als dat achter de rug is, worden de activiteiten voor de kinderen weer opgestart.

Er is waardering voor de inzet van alle partners voor de buurt, maar er klinkt ook kritiek. Wim Pelt, die zich als vrijwilliger inzet voor de jongeren, heeft moeite met de repressieve maatregelen die sinds de schietpartij worden genomen.

"Schoolverlaters en gezinnen met schulden krijgen een hulpverlener op bezoek. Daar is dit niet het moment voor."

Ook de jongeren op straat worden nu flink op de huid gezeten. "Er is ontzettend veel politie in de buurt. De jongens moeten voortdurend hun identiteitsbewijs laten zien, ook al staan ze gewoon op het pleintje met elkaar te praten. Dat zorgt niet zozeer voor een gevoel van veiligheid, als wel voor irritatie. Wij zien liever onze vertrouwde wijkagent."

Buurtvader Brahim Cherghou: "De instanties willen de problemen in de buurt aanpakken. Dat is prima. Wat we niet willen, is dat er nu even heel veel gebeurt en straks niets meer. Er moeten structurele oplossingen komen. De jongeren hebben geen tijdelijke plek nodig, maar een vaste plek. En ze moeten professionele ­begeleiding krijgen."

Slopen
Die vaste plek komt er, belooft bestuurder Roeland Rengelink namens het stadsdeel. "In het postkantoor kunnen de jongeren ongeveer een jaar terecht. In de tussentijd gaan we op zoek naar een vaste plek." Ook naar het speeltuingebouw wordt gekeken. "Als mensen zich daar niet meer veilig voelen, is sloop een optie."

Rengelink noemt de wijkaanpak fors. "Maar ik maak liever die fout dan dat we te horen krijgen dat we te weinig doen." De bestuurder voegt eraan toe dat in de buurt heel verschillende ideeën leven over wat er moet gebeuren. "Er zijn ook jongeren die pleiten voor een pasjessysteem in hun nieuwe honk. Dat zegt wel iets over hun gevoel van veiligheid."

Over een ding zijn alle sprekers het eens: de schietpartij heeft een grote impact gehad op de buurt. Odjo: "Op 10 mei hebben we ons jaarlijkse buurtfeest. Dat doen we altijd in de speeltuin, maar dit jaar hebben we op verzoek van de ­ouders gekozen voor het Wittenburgerplein. Dat zal een eerste echte test zijn."

Lees ook: Wittenburg krijgt lichte opknapbeurt

Bloemen op de plek bij wijkcentrum Wittenburg na de dodelijke schietpartij Beeld anp
Bloemen op de plek bij wijkcentrum Wittenburg na de dodelijke schietpartijBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden