'Witte Huis tracht fiscal cliff te verkleinen'

Het Witte Huis werkt aan een plan om de enorme bezuinigingen die volgend jaar automatisch in werking dreigen te treden te verminderen. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag.

President Barack Obama. Beeld epa
President Barack Obama.Beeld epa

Als Democraten en Republikeinen voor het einde van het jaar geen compromis vinden voor de aanpak van de staatsschuld, dan treden brede bezuinigingen ter waarde van 100 miljard dollar in werking. Het Witte Huis zou nu werken aan voorstellen om die te vervangen door kleinere en gerichte bezuinigingen en belastingverhogingen.

De automatische bezuinigingen maken samen met honderden miljarden dollars aan belastingverhogingen deel uit van de zogeheten fiscal cliff. Economen voorzien een nieuwe recessie in de Amerikaanse economie als de maatregelen begin volgend jaar allemaal in werking treden.

President Barack Obama start vrijdag de onderhandelingen met Republikeinen en Democraten over de aanpak van de staatsschuld. Hij ontvangt in het Witte Huis de Republikeinse leiders Mitch McConnell en John Boehner en de aanvoerders van zijn eigen partij, Nancy Pelosi en Harry Reid.

Allerrijksten
Woensdag liet de president al weten dat de Republikeinen in ieder geval zullen moeten instemmen met de afschaffing van belastingvoordelen voor de allerrijksten die onder zijn voorganger George W. Bush werden ingesteld. McConnell zette daarop de hakken in het zand. 'We gaan geen belastingen verhogen', stelde hij. Boehner liet na de herverkiezing van Obama vorige week echter weten dat hogere belastingen onder bepaalde voorwaarden acceptabel kunnen zijn.

De betrokken partijen hebben de afgelopen dagen benadrukt op zoek te gaan naar een allesomvattende oplossing maar lijken volgens veel deskundigen niet verder te kunnen komen dan een tijdelijke deal, waarmee de begrotingskloof net kan worden omzeild. Daarna staan zij voor de gigantische taak om het complexe Amerikaanse belastingstelsel te hervormen en dure gezondheidszorgprogramma's als Medicare aan de toekomstige vergrijzing aan te passen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden