Update

Witte Huis blokkeert 'genocideresolutie'

WASHINGTON/ANKARA - De Amerikaanse regering heeft van leiders in het parlement (Congres) de toezegging gekregen dat de omstreden resolutie waarin Turkije wordt beschuldigd van genocide op Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog, niet verder wordt behandeld. Donderdag had een uiterst krappe meerderheid van de commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de resolutie aangenomen. Turkije had het Witte Huis opgeroepen de resolutie te stoppen.

Als beide kamers van het Congres er ook mee zouden instemmen, dan zou president Barack Obama voortaan het begrip genocide moeten gebruiken voor de moord op honderdduizenden Armeniërs ten tijde van het Ottomaanse Rijk. Turkije waarschuwde de Verenigde Staten voor negatieve gevolgen voor de onderlinge relatie.

De commissie Buitenlandse Zaken ging met een minieme meerderheid van 23 stemmen voor en 22 tegen akkoord. Turkije veroordeelde de resolutie direct en riep haar ambassadeur in Washington terug naar Ankara voor overleg. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, zei dat Ankara en Washington, twee NAVO-bondgenoten, elkaar nu juist hard nodig hebben.

Bush
Een soortgelijke resolutie van de Verenigde Staten werd in 2007 bijna aangenomen, maar uiteindelijk verhinderd door voormalig president George Bush. De Republiek was bang de steun van Turkije te verliezen bij de oorlog in Irak.

Bewindsman Davutoglu meldde dat de normalisering van de betrekkingen tussen Armenië en Turkije doorgaat, ondanks de resolutie. Ankara vindt de Amerikaanse stap schadelijk voor de verzoening met de voormalige Sovjetrepubliek Armenië. Sinds 2008 worden de betrekkingen tussen langzaam beter tussen de twee landen.

In Turkse media wordt over de stemming voor de resolutie gesproken als ''een komedie''. Hurriyet, de meest gelezen krant in Turkije, kopte: 'We hebben de ambassadeur teruggeroepen'.

Spanningen
Azerbeidzjan, een buurland van Turkije en een belangrijke bondgenoot van dat land, verhoogde de spanningen met Armenië door zich in de kwestie te mengen. Een deel van het land, het gebied Nagorno-Karabach, is door Armenië bezet. Het Azerbeidzjaanse parlement zei dat de resolutie de regionale stabiliteit in het land zou kunnen verslechteren.

Armenië reageerde meteen positief. De Armeense minister van Buitenlandse Zaken Edvard Nalbandian noemde de resolutie ''een bewijs voor de toewijding van het Amerikaanse volk aan universele menselijke waarden''.

Volgens Armenië vielen er anderhalf miljoen doden door de 'volkerenmoord' in de laatste jaren van het Ottomaanse Rijk. Turkije erkent dat honderdduizenden Armeniërs zijn omgekomen, maar spreekt niet van genocide omdat er volgens het land geen sprake was van een geplande en systematische moordpartij.

Het multiculturele Ottomaanse rijk besloeg tussen de 14de en de 20ste eeuw een enorm gebied in Oost-Europa, Noord-Afrika en Azië. Het wereldrijk viel in 1922, toen de laatste Ottomaanse sultan van de troon werd gestoten. Mustafa Tamal Atatürk stichtte toen de Republiek Turkije. (ANP/RTR/AFP)

Illustratie ANP Beeld
Illustratie ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden