Witte Huis bezorgd over verplichte quarantaine ebola

Het Witte Huis is bezorgd over de quarantainemaatregelen die worden opgelegd aan Amerikaanse hulpverleners die in West-Afrika ebolapatiënten verzorgd hebben en terugkeren naar New York of New Jersey. Een verpleegster die in quarantaine werd geplaatst, terwijl ze naar eigen zeggen 'geen enkel symptoom' van ebola vertoont, zocht de media op omdat ze zich 'als een crimineel behandeld voelde'.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Verpleegster Kaci Hickox beweert dat ze bij terugkeer uit Sierra Leone slecht is behandeld in haar thuisland. Ze werd direct na aankomst verteld dat ze naar een ziekenhuis moest gaan, waar ze vervolgens verplicht in isolatie is geplaatst.

President Barack Obama vreest nu dat de strenge maatregelen hulpverleners die van plan zijn naar West-Afrika af te reizen, zouden kunnen ontmoedigen.

Spoedvergadering
Obama belegde zondag een spoedvergadering op het Witte Huis nadat bleek dat de staten New York en New Jersey terugkerende artsen en verplegers bij thuiskomst onderwerpen aan een verplichte quarantaine van drie weken. De maatregel is de tot dusver strengste op Amerikaanse bodem in de strijd tegen de epidemie.

De luchthavenautoriteiten bevestigden zaterdag dat de maatregel geldt voor alle gezondheidswerkers die met ebola-patiënten gewerkt hebben en landen op de luchthavens van JFK in New York of Newark in New Jersey.

Amerikaanse hulpverleners zijn een 'essentieel onderdeel van onze inspanningen om de uitbraak te beperken en op termijn te stoppen', en mogen niet ontmoedigd worden, aldus de president in een verklaring van het Witte Huis.

Afzondering
Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, heeft gezegd dat hij achter de strenge quarantainemaatregelen staat. Als hulpverleners naar West-Afrika afreizen en daarna terugkeren, dienen ze te accepteren dat ze worden afgezonderd, aldus Christie.

Gouverneur Andrew Cuomo van New York heeft laten weten dat de maatregelen in zijn staat zullen worden versoepeld: de quarantainetijd is nog steeds 21 dagen, maar hulpverleners mogen die thuis uitzitten.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden