Witte en zwarte scholen: overheid machteloos

Montessorischool Steigereiland op IJburg werd bijna geheel wit, convenant of niet. Foto Floris Lok Beeld
Montessorischool Steigereiland op IJburg werd bijna geheel wit, convenant of niet. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - De pogingen de segregatie in het Amsterdamse onderwijs te bestrijden, zijn mislukt. Dat erkent wethouder Lodewijk Asscher.

Het convenant dat moest zorgen voor minder 'zwarte' en 'witte' scholen, heeft tot niets geleid, aldus Asscher. Hij wil daarom een proef uitvoeren met oudernetwerken op IJburg, waar in korte tijd een bijna geheel zwarte basisschool De Olympus en witte Montessorischool Steigereiland zijn ontstaan.

''Asscher heeft gelijk,'' zegt Jan Stuijver, directeur van Stichting Samen tussen Amstel en IJ, de organisatie van openbare basisscholen van Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer. ''Het tegengaan van de segregatie is te laat op gang gekomen.''

Montessorischool Steigereiland is zo goed als wit en dat was op IJburg niet de bedoeling. Dat de ischool volledig wit is geworden, komt volgens Stuijver vooral door de locatie, het bijna volledig witte Steigereiland. Stuijver: ''Ook De Olympus is een redelijke afspiegeling van de wijk.''

Het idee van een proef op de twee scholen is nieuw voor Stuijver, maar zelf doen de scholen ook al pogingen de tweedeling tegen te gaan. Zo is overstappen naar de Montessorischool Steigereiland niet meer mogelijk en basisschool De Olympus moet een positiever imago krijgen.

Stuijver: ''We kijken ook naar een centrale inschrijving en betere afspraken over plaatsing. We zijn op zoek naar een projectleider.'' (HET PAROOL)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden